Norfolk Terrier - Topguide og fakta
Hunderacer / 2026
Disse dyr er aktive i skumringstimerne ved daggry og skumringstid. Denne tid på dagen omtales som 'crepuscular', fordi det er, når lyset er blødt og gråt.
Crepuskulære dyr findes over hele verden. Nogle af de mest almindelige crepuskulære dyr omfatter flagermus, rotter og mus. Men der er også mange andre typer crepuskulære dyr, såsom kaniner, hjorte og endda nogle fugle.
Crepuskulære dyr har flere tilpasninger, der hjælper dem til at være aktive i tusmørket. For eksempel har mange af disse dyr store øjne, der hjælper dem med at se under dårlige lysforhold. Derudover har crepuskulære dyr ofte meget følsomme ører, der hjælper dem med at høre bytte eller rovdyr.
En af de mest fascinerende fakta om crepuskulære dyr er, at de ofte er mere aktive under fuldmånen. Dette skyldes, at det ekstra lys fra månen hjælper disse dyr til at se bedre.
Crepuskulære dyr er ofte undvigende og ensomme væsner. Det skyldes, at de er aktive på tidspunkter, hvor der er færre mennesker eller dyr omkring.
Hvis du vil se crepuskulære dyr, er det bedste tidspunkt at gøre det i tusmørketimerne ved daggry eller skumringstid. Det er her, disse dyr er mest aktive. Det er dog vigtigt at være meget stille og stille, når du forsøger at få øje på disse dyr.

Det ilder (Mustela furo) er en domesticeret art, der findes over hele verden. De tilhører familien Mustelidae, som også omfatter stout , grævling og mink. Det antages, at de højst sandsynligt er en domesticeret form af den vilde europæiske ilder eller stangkat (Mustela putorius).
Ilderen er naturligt crepuskulær og er mest aktiv ved daggry og skumring, men tamildere vil ændre dette afhængigt af, hvornår deres ejer er i nærheden for at give dem opmærksomhed. De er legende og vil interagere med andre kæledyrsfritter, katte og hunde på en venlig måde. På trods af dette sover de også ofte 18 til 20 timer om dagen.

Det Puma (Puma concolor) er en stor, yndefuld kat, der tilhører familien felidae. Pumaer kaldes også Cougars, Panthers og Mountain Lions.
Cougars er ensom katte og har det største udbredelsesområde af alle vilde landpattedyr på den vestlige halvkugle. Deres rækkevidde strækker sig fra Yukon, Canada til det sydlige Andesbjerg i Sydamerika. Grupper af pumaer vil kun indeholde mødre og deres unger. Voksne pumaer mødes kun til avl. Pumaer er crepuskulære og er mest aktive ved daggry og skumringstid.
Pumaer er vokalkatte og er velkendte for deres lave hvæsen, knurren, spinden og skrig. Da de har de største bagben i kattefamilien, er pumaerne i stand til at springe meget højt op til 5,4 meter (18 fod). Vandrette spring kan måle mellem 6 og 12 meter (20 – 40 fod).

Det Rød kænguru (Macropus rufus) er blandt de største medlemmer af kængurufamilien.
Kænguru er det almindelige navn givet til en gruppe pattedyr fundet i Australien. Den findes på tværs af det australske fastland, men undgår mere frugtbare områder i syd, østkyst og nordlige regnskove.
Røde kænguruer er pungdyr, en type pattedyr, der føder underudviklede unger (joeys). Hanner kaldes 'Boomers' og hunner kaldes 'Flyers'.
Den røde kænguru lever enten alene eller i små grupper. De er hovedsageligt aktive om aftenen eller natten (natlige og crepuskulære), når det er køligere og bruger det meste af dagen på at sove. Kænguruer er ikke territoriale dyr og indgår kun i konflikt om hunner. De største hanner er dominerende og kontrollerer det meste af avlen.

Det Sne leopard er nogle gange kendt som 'Ounce'. Det er en stor kat hjemmehørende i bjergkæderne i Centralasien og kendt for sin smukke pels. Sneleopardens udbredelse i Central- og Sydasien er barske bjergområder på cirka 1.230.000 kvadratkilometer, som strækker sig gennem 12 lande: Afghanistan, Bhutan, Kina, Indien, Kasakhstan, Den Kirgisiske Republik, Mongoliet, Nepal, Pakistan, Rusland, Tadsjikistan og Usbekistan.
Den samlede vilde bestand af sneleoparden anslås til mellem 4.000 og 7.500 individer. Der er også 600 – 700 sneleoparder i zoologiske haver rundt om i verden.
Snow Leopards er crepuskulære (aktive ved daggry og skumring) i deres jagtaktiviteter. Almindeligvis er katten en ensom jæger, men den kan dele opgaven med sin makker i ynglesæsonen.

Det løve (Panthera leo) er en stor kat af slægten Panthera og tilhører familien Felidae sammen med tigre, leoparder og jaguarer.
Løver er kendt for deres enorme kroppe og maner, og deres sociale grupper kendt som stoltheder. En af de stærkeste kattedyr i verden, de er apex rovdyr og keystone rovdyr, hvilket betyder, at de er ekstremt vigtige i fødekæden og har en stor effekt på miljøet omkring dem.
Løver er primært natlige (aktiv om natten) eller crepuskulær (bliver aktiv i tusmørket eller før solnedgang). Løver bruger meget af deres tid på at hvile, ofte op til 20 timer om dagen. Løver hviler af mange forskellige årsager, herunder energibesparelse, mangel på byttedyr og for at undgå dagens varme.

Det Andenæbbet Næbdyr (Ornithorhynchus anatinus) er et semi-akvatisk pattedyr endemisk til det østlige Australien, herunder Tasmanien. Næbdyret er en af de få giftige pattedyr hvorved næbdyrhanen har en spids på bagfoden, som afgiver en gift, der er i stand til at forårsage alvorlig smerte til mennesker, de bruger den også til at dræbe små dyr i selvforsvar. Hunnæbdyr er ikke giftige.
Andenæbbet Næbdyr lever i huler og tilbringer meget af deres tid i ferskvandsdamme og vandløb.
Næbdyret anses generelt for at være nataktivt og crepuskulært (dyr, der primært er aktive i tusmørket), men individer er også aktive om dagen, især når himlen er overskyet.

Det Campbells dværghamster beboer stepperne i det østlige og centrale Asien og graver huler, der kan strække sig op til tre fod under jorden. Disse huler er almindeligvis foret med renset shee's uld og tørt græs. Burrows opretholde en gennemsnitlig temperatur på 62 grader Fahrenheit. Naturlige rovdyr omfatter forskellige ugler, ræve, falke og væsler .
Campbells dværghamstere er crepuskulære, hvilket betyder, at de er mest aktive ved daggry og i skumringen. Som alle hamstere er Campbells dværghamstere gnavere og skal derfor gnave regelmæssigt for at forhindre fortænderne i at vokse ind i mundens hud og forårsage sundhedsproblemer.

Det Jaguar (Panthera onca), er et pattedyr fra den nye verden af 'Felidae-familien'. Det er en af fire 'store katte' i 'Panthera'-slægten sammen med tigeren, løven og leoparden fra den gamle verden. Jaguaren er den tredjestørste katte efter tigeren og løven. Jaguaren er den største og mest kraftfulde kattedyr på den vestlige halvkugle.
Jaguarer er kødædere (kødspisere). Jaguarer vil spise en række forskellige dyr, herunder fugle, æg og pattedyr, herunder capybaraer, peccaries, tapirer, skildpadder og alligatorer. Jaguarer begraver ofte deres bytte efter at have dræbt det, så de kan spise det senere. Jaguaren beskrives ofte som nataktiv, men er mere specifikt crepuskulær (topaktivitet omkring daggry og skumring). Jaguaren er et apex-rovdyr.

I alt hjortearter (undtagen rensdyr ), kun hannen har gevirer. Gevir fældes hvert forår, og straks begynder et nyt sæt at vokse, og det tager 16 uger at nå fuld størrelse i august. Gevirer er lavet af en type tæt og meget solid knogle, og mens de vokser, er de dækket af en behåret hud kaldet 'fløjl', som fældes, når geviret har nået deres fulde størrelse for det år.
Bukken eller hjorten bruger sit gevir til at bekæmpe andre hanner i parringssæsonen, kendt som brunsten, som varer i tre uger i oktober. 'Ruden' er den periode, hvor gevirede hovdyr parrer sig. Under brunsten (også kendt som brunstperioden) gnider hovdyrhanne ofte deres gevirer eller horn på træer eller buske, kæmper med hinanden og forfølger brunsthunner efter deres duft.
Rådyret er primært crepuskulært (dyr, der primært er aktive i tusmørket, ved daggry og i skumringen). Rådyr er meget hurtige og yndefulde og lever i skovene, selvom de kan vove det græsarealer og sparsomme skove. De foretrækker skov, især med åbne pletter af jord og med adgang til kanterne af marker.

Det Vild kat (Felis silvestris) er Storbritanniens eneste vilde medlem af kattefamilien og minder meget om tabby-tamkatten. Nu begrænset til det skotske højland, forsvandt vilde katte fra det sydlige England i det 16. århundrede, hvor den sidste, der blev registreret i det nordlige England, blev skudt i 1849. Wildlife and Countryside Act giver streng juridisk beskyttelse til vilde katte og deres huler.
Vildkatten er ekstremt frygtsom. Det undgår at nærme sig menneskelige bosættelser. Den vilde kat lever ensomt og har et territorium på omkring 3 kvadratkilometer. Hanner overlapper områder med hunner, dog vil hunner ikke overlappe områder med andre hunner.
Vildkatte er hovedsageligt crepuskulære (aktive ved daggry og skumringstid). Som det er tilfældet med alle de mindre katte, kan vildkatte ikke brøle, men de bruger en række andre lyde til at kommunikere, herunder knurren, mjav, spinden og hvæsende.