Den komplette Teacup Yorkie Care Guide: Pris, levetid og mere ...
Racer / 2026
BilledkildeKaniner (Orytolagus cuniculus) stammer fra Spanien og Sydvestfrankrig. Kaninen blev bragt til England i det 12. århundrede e.Kr. af normannerne og holdt i fangenskab i warrens som en kilde til kød og pels.
Mange flygtede ud i naturen og blev til sidst så almindelige, at det ikke længere var økonomisk at dyrke dem.
På grund af deres hurtige yngle, en diæt af stort set alle vegetabilske stoffer og forfølgelse af rovdyr, etablerede kaninen sig langsomt i naturen i Storbritannien, på trods af at den oprindeligt favoriserede et varmere, tørrere klima.
Der er syv forskellige slægter i familien klassificeret som kaniner, herunder den europæiske kanin (Oryctolagus cuniculus), Cottontail-kanin (slægten Sylvilagus; 13 arter) og Amami-kaninen (Pentalagus furnessi, truede arter på Amami Oshima, Japan). Der er mange andre arter af kaniner, og disse udgør sammen med pikaer og harer ordenen Lagomorpha. Alle racer af tamkaniner stammer fra det europæiske.
I 1950'erne blev sygdommen myxomatose introduceret for at bremse deres antal, og kaninen uddøde næsten, men den er igen et almindeligt dyr i det britiske landskab, selvom det kan være et alvorligt skadedyr for landmænd for at spise og skade afgrøder.
De vigtigste rovdyr af kaniner er stout og ræven, selvom unge kaniner også falder til rovfugle og væsler .
Befolkningen af kaniner før ynglesæsonen anslås at være 40 millioner.

Hannen kaldes en buk og hunnen en dåe. Kaniner måler generelt 40 – 45 centimeter i længden og har ører, der måler 8,5 centimeter lange. De har kompakte kroppe med lange, kraftige bagben.
En kaninpels er generelt lang og blød og er grå/brun i farven, og de har hvid underside og en kort hale. Deres lange ører af kaniner er højst sandsynligt en tilpasning til at opdage rovdyr. Vilde kaniner er ret ensartede i kropsproportioner og holdning.
Den mindste er pygmækaninen (Brachylagus idahoensis), kun 20 centimeter i længden og 0,4 kilogram i vægt, mens de største kaniner bliver 50 centimeter og mere end 2 kilogram.
Kaniner er jordbeboere, der lever i miljøer lige fra ørken til tropisk skov og vådområde. Den europæiske kanin indtager åbne landskaber som marker, parker og haver. Kaniner er rigeligt i græsarealer, hvor jorden giver dem mulighed for at lave omfattende, veldrænede huler, men også hvor der er hække eller pletter af skov til at give læ og dækning.
Kaniner er planteædere, der fodrer ved at græsse på græs, forbrænder og bladukrudt, men de vil også spise alt vegetabilsk stof og gnave bark i vintermånederne. Kaniner sluger op til 80 % af deres afføring igen for at bruge deres mad mere effektivt i en proces kendt som 'refleksion'.
Kaniner græsser kraftigt og hurtigt i omkring den første halve time af en græsningsperiode (normalt sidst på eftermiddagen), efterfulgt af omkring en halv times mere selektiv fodring. I denne tid vil kaninen også udskille mange hårde fækale piller, som er affaldspiller, der ikke vil blive genindtaget. Hvis miljøet er relativt ikke-truende, vil kaninen forblive udendørs i mange timer og græsse med mellemrum. Kaniner er ude af stand til at kaste op på grund af fysiologien i deres fordøjelsessystem.
Den europæiske kanin konstruerer de mest omfattende hulsystemer, kaldet warrens. Warren-tunnelerne kan være 1 – 2 meter lange. Reden for enden af tunnelen er foret med græs, mos og bugpels. De bruger almindelige stier, som de duftmærker med fækale piller.
Den europæiske kanin er den mest sociale kanin og danner nogle gange grupper i warrens på op til 20 individer. De fleste kaniner er relativt ensomme og nogle gange territoriale, og samles kun for at yngle eller lejlighedsvis for at fouragere i små grupper.
Under territoriale stridigheder vil kaniner nogle gange 'bokse' ved hjælp af deres forreste lemmer. Kaniner er aktive hele året, ingen art er kendt for at gå i dvale. Kaniner er generelt nataktive, og de er også relativt tavse. Bortset fra høje skrig, når de bliver skræmt eller fanget af et rovdyr, er det eneste lydsignal, der er kendt for de fleste arter, et højt foddunk, der er lavet for at indikere alarm eller aggression.
I stedet for lyd ser duften ud til at spille en vigtig rolle i de fleste kanins kommunikationssystemer. De har veludviklede kirtler i hele deres krop og gnider dem på faste genstande for at formidle gruppeidentitet, køn, alder, social og reproduktiv status og territoriumejerskab. Urin bruges også i kemisk kommunikation. Når fare opfattes, er den generelle tendens hos kaniner at fryse og gemme sig under tag. Hvis de jages af et rovdyr, engagerer de sig i hurtige, uregelmæssige bevægelser, designet mere til at unddrage sig og forvirre end til at lægge afstand til en forfølger.
Kaniner er generelt i stand til at yngle i en ung alder, og mange producerer regelmæssigt kuld på op til 7 unger, ofte gør det 4 eller 5 gange om året på grund af det faktum, at en drægtighedsperiode for kaniner kun er 28 til 31 dage. Nyfødte kaniner er nøgne, blinde og hjælpeløse ved fødslen. Mødre er bemærkelsesværdigt uopmærksomme over for deres unger og er næsten fraværende forældre, og plejer normalt kun deres unger én gang om dagen og i blot et par minutter.
For at overvinde denne mangel på opmærksomhed er mælken fra kaniner meget nærende og blandt de rigeste af alle pattedyr. Ungerne vokser hurtigt, og de fleste bliver fravænnet på omkring en måned.
Hanner (bukke) hjælper ikke med at opdrage killingerne. Moderen kanin kan blive drægtig igen 4 dage efter fødslen af hendes killinger.
Tamkaniner har en gennemsnitlig levetid på op til 9 år hvorimod vilde kaniner har en forventet levetid på mindre end 4 år.
Kaninpopulationerne er stigende, da de bliver immune over for myxomatosevirus. Kaniner bliver kønsmodne efter kun fire måneder og yngler hurtigt, så de let kan erstatte sig selv.