Los

Vælg Navnet På Kæledyret







Billedkilde

Los er navnet på fire vilde katte fra kattefamilien. De fire losarter er: den canadiske los (Lynx canadensis), den eurasiske (eller sibiriske) los (Lynx los), Bobcat (Lynx rufus) også kendt som vildkat og den spanske (eller iberiske) los (Lynx pardinus). Karakalen, selvom den nogle gange kaldes persisk los eller afrikansk los, tilhører ikke denne slægt.

Den spanske losbestand fortsætter med at falde, og den er en af ​​de mest truede katte i verden. Den canadiske los er ved at blive meget sjælden i det nordlige USA på grund af jagt, ødelæggelse af levesteder og konkurrence med den mere aggressive bobcat.

Bobcat er den mest succesrige af alle vildkatte, da den er meget tilpasningsdygtig både i habitat og bytte. Den iberiske los er et af verdens sjældneste pattedyr og er klassificeret som mest truede kattearter i verden på grund af dens lave befolkning, begrænsede antal levesteder og dens lille udbredelse.

Lynxpopulationer stiger og falder i synkronisering med populationscyklusserne snesko harer . Når der er mange harer, overlever flere los for at formere sig, og deres antal stiger. Når harebestandene falder, hvilket sker hvert 10. år, dør mange loser af sult.

Lynx beskrivelse

Lynx er mellemstore katte, hvis pels varierer i farve afhængigt af deres klimaområde. Lynx i de sydlige områder af deres udbredelsesområde har tendens til at være kortere hår, mørkere i farven og have mindre poter, hvorimod deres pels i de nordlige områder er tykkere og lysere i farven (til camouflage), og deres poter er større og meget mere polstrede til håndtere kulde og sne.

Alle losarter har hvid pels på brystet, maven og på indersiden af ​​benene. Lynx har korte haler, lange knurhår og karakteristiske totter af sort hår på spidsen af ​​ørerne. Lynx har lange for- og bagben, der understøtter deres tykke ansatte krop, som måler 65 – 130 centimeter (26 – 51 tommer) i længden og vejer omkring 11 – 37 pund (5 – 17 kg). Lynx har en halelængde på 2 – 6 tommer (5 – 16 centimeter).

Canadisk los er mindre end eurasisk los og er mere grå i farven. Som alle katte har losen exceptionelt nattesyn på grund af et lag af spejllignende celler i deres øjne kaldet tapetum lucidum. Lys, der ikke absorberes af retinalreceptorlaget, rammer tapetum lucidum og reflekteres lige tilbage ved retinalreceptorlaget for endnu en chance for absorption. Det er derfor katteøjne skinner i mørket. Deres følsomme knurhår, hurtige reflekser og akutte hørelse hjælper også losjagten om natten.

Lynx Habitat

Låskatte foretrækker kolde vildmarksområder og højtliggende skove med tæt belægning af græs, siv og buske. Lynxkatte har meget store rækkevidde, langt det største udvalg af andre kattedyr. Lynx laver huler i klippespalter eller under afsatser. I hårdt, hårdt vejr og under yngle søger los ly i huler eller i hule træer eller bjælker. Selvom den iberiske los ikke ser ud til at frygte mennesket, vil den ikke leve i områder, hvor der er etableret permanente bosættelser af mennesker.

Lynx diæt

Lynx-katte er kødædende dyr , daglige jægere og fodrer op på en bred vifte af dyr, herunder rensdyr, rådyr, små kronhjort, rensdyr , gemse, fugle, små pattedyr, såsom sneskoharer, fisk, får og geder. Selvom losen hovedsageligt jager på jorden, kan den klatre i træer, og den kan også svømme og fange fisk for at hjælpe dens kost. Selvom losen ikke er en frygtsom jæger, vil den sjældent bestride sit bytte, hvis den konfronteres med andre kødædere og vil efterlade byttet uædt. Den eurasiske los lever i skoven og spiser hovdyr som hjorte, mens den iberiske los foretrækker kratvegetation og spiser hovedsagelig kaniner . Lynx jager ved at forfølge eller bagholde deres bytte.

Lynx adfærd

Lynx katte er normalt ensomme skabninger dog jager små grupper af los nogle gange og rejser sammen. Mandlige territorier er større og kan overlappe flere kvindelige territorier. Låskatte er adrætte klatrere og tilbringer det meste af deres tid på grenene af træer og venter på, at byttedyr som svagere pattedyr og landfugle passerer under dem. Lynx er meget vokale dyr, og de kan lave en fantastisk variation af hvæsende, snakkende og yulende lyde.

Lynx Reproduktion

Lynxens ynglesæson indtræffer sidst på vinteren. Hunlosen føder 2 – 4 killinger efter en drægtighedsperiode på 56 – 70 dage en gang om året. Killingerne vejer 200 – 300 gram ved fødslen. Hunnen vil amme killingerne i 5 måneder, selvom nogle killinger kan spise kød, når de er en måned gamle.

Hanlos deltager ikke i forældrenes omsorg for killingerne. Killingerne og deres mor vil blive sammen indtil den følgende vintres parringssæson, og søskende kan forblive sammen et stykke tid efter, at de er gået fra deres mor. Losens levetid er så lang som 12 – 20 år.

Lynx bevaringsstatus

Jagt på loskatte er ulovlig i mange lande. Den spanske (iberiske) los er kritisk truet, står over for udryddelse, og drab på individer har været forbudt siden 1970'erne i Spanien og Portugal. I 2000 udpegede U.S. Fish and Wildlife Service den canadiske lynx til en truet art. Lynx jages for deres pels og af landmænd for at beskytte deres bondegårdsdyr , da de anses for at være et rovdyr af husdyr.