Shih Poo: Ultimate Pet Parent Care Guide og 7 sjove fakta
Racer / 2026
BilledkildeDet marsvin (Phocoena phocoena), også stavet marsvin, er en af otte eksisterende arter af marsvin. Det er en af de mindste hvaler i havet. Som navnet antyder, forbliver den tæt på kystområder eller flodmundinger og er som sådan det mest velkendte marsvin for hvalbaggere. Marsvinet begiver sig ofte op ad floder og er blevet set flere hundrede kilometer fra havet.
Det engelske ord porpoise kommer fra det franske pourpois, som er fra middelalderlatin porcopiscus, som er en sammensætning af porcus (svin) og piscus (fisk). De tilhører familien Phocoenidae og ordenen Artiodactyla.
Marsvinet er nogle gange kendt som marsvinet, selvom denne brug ser ud til at være ved at dø ud. Disse dyr er i øjeblikket ikke truet, og er opført som mindste bekymringer på IUCNs rødliste.

Marsvinet er lidt mindre end de andre marsvin. Den er omkring 67 til 85 centimeter (26 til 33 tommer) lang ved fødslen og vejer mellem 6,4 og 10 kg. Både hanner og hunner vokser op til at blive 1,4 meter til 1,9 meter (4,6 til 6,2 fod). Hunnerne er tungere end hannerne med en maksimal vægt på omkring 76 kilo (167 pund) sammenlignet med hannerne med en vægt på omkring 61 kilo (134 pund).
Marsvinets krop er robust, og de har en trekantet rygfinne. Deres svømmefødder, rygfinne, halefinne og ryg er mørkegrå. Deres sider er en let plettet lysere grå. Deres underside er meget hvidere, selvom der normalt er grå striber, der løber langs halsen fra undersiden af munden til svømmefødderne.

Marsvin kan blive op til 25 år, men leve mere almindeligt i mellem 10 og 15 år.
Marsvin er fleksible og opportunistiske i deres fodring. De spiser primært småt fisk , krebsdyr og blæksprutter, såsom blæksprutter, blæksprutter og blæksprutter. Unge marsvin skal indtage omkring 7% til 8% af deres kropsvægt hver dag for at overleve.
Marsvinet ses oftest alene eller i små grupper af 2-3 dyr. Kooperativ fødesøgning er ikke almindeligt observeret hos denne art.
Marsvin kan være svære at få øje på, og observationer er ikke så almindelige. Dette skyldes hovedsageligt deres størrelse, såvel som det faktum, at de generelt tilbringer lidt tid ved overfladen og ikke ofte engagerer sig i synlig adfærd, såsom brud eller haleklap. Marsvin er ikke dybe dykkere og laver generelt korte, men hyppige dyk fra overfladen. Det dybeste dyk, der blev registreret, var 224 meter (735 fod) dybt. Dyk kan vare fem minutter, men varer typisk et minut.
Mens der er mærkbare sæsonbestemte skift i udbredelsen på visse steder, ser disse havpattedyr ikke ud til at foretage koordinerede migrationer. Tidevandsstrømme ser ud til at påvirke bevægelser på en række steder.
Marsvinet producerer korte pulserende højfrekvente (110-180 kHz) 'klik'-lyde, primært til ekkolokalisering. Disse lyde bærer ikke særlig langt under vandet. Det menes, at denne klikaktivitet er forbundet med fødesøgningsadfærd og oftest sker om natten. De bruger dog også disse kliklyde til at kommunikere med hinanden.
Marsvin parrer sig promiskuløst, og hannerne producerer store mængder sæd, måske til sædkonkurrence. Hunnerne kan kælve hvert år i flere på hinanden følgende år, idet de er drægtige og ammende på samme tid.
Marsvinets drægtighed er typisk 10 til 11 måneder, og de fleste fødsler sker sidst på foråret og sommeren. Kalvene fravænnes efter 8 til 12 måneder og bliver hos deres mor i en periode på omkring 18 måneder. Hunnerne når seksuel modenhed ved deres tredje eller fjerde år.
Marsvinet er udbredt i køligere kystnære farvande på den nordlige halvkugle, hovedsageligt i områder med en middeltemperatur på omkring 15°C inklusive kysterne i Spanien, Frankrig, Storbritannien, Irland, Norge, Island, Grønland og Newfoundland. Befolkningen i Østersøen er begrænset om vinteren på grund af havfrysning.
De findes i det vestlige Nordatlanten, langs USA's kyst så langt sydpå som det nordlige Florida, og i det østlige Nordatlanten rækker de så langt sydpå som Senegal i Nordvestafrika og så langt nordpå som Novaya Zemlya og Barentshavet. Der er et andet band i Stillehavet, der løber fra Japanhavet, Vladivostok, Beringstrædet, Alaska, Canada og Californien. De findes også i det nordlige Stillehav og Sortehavet. De findes primært i dybder på 20-200 m.

Marsvinet er meget rigeligt med en nuværende global befolkning på omkring 700.000. Derfor anses de ikke for truede. Marsvinbestandene i Nordsøen, Østersøen, det vestlige Nordatlanten, Sortehavet og Nordvestafrika er beskyttet i henhold til bilag II til konventionen om bevarelse af vandrende arter af vilde dyr (CMS).
Marsvin er ikke og er aldrig blevet aktivt jaget af hvalfangere, fordi de er for små til at være interessante. Når det så er sagt, blev de traditionelt jaget for at få mad, såvel som for deres spæk, som blev brugt til at tænde for brændstof.
Den største bekymring for marsvin er det store antal marsvin, der hvert år fanges i garn og andet fiskeudstyr. Dette problem har ført til et dokumenteret fald i antallet af marsvin i travle fiskehave. Det er kendt, at marsvins ekkolokalisering er tilstrækkeligt diskriminerende til at detektere tilstedeværelsen af fiskenettene, men dette forhindrer ikke marsvin i at blive fanget.
Forskere har udviklet beacons til at fastgøre til nettene for at forsøge at afskrække nysgerrige marsvin. Disse er endnu ikke udbredte, og der er en vis uenighed med hensyn til deres anvendelse. Der er blevet rejst bekymringer om værdien af at tilføje mere støjforurening til havene.
Andre trusler omfatter overfiskning, som kan reducere foretrukket byttetilgængelighed for marsvin, og undervandsstøj fra skibstrafik og olieplatforme, som kan påvirke ekkolokation hos disse dyr. Oven i dette vil klimaændringer og en stigning i temperatur i havvandet sandsynligvis påvirke fordelingen af marsvin og deres bytte.
Marsvin er byttedyr af hvide hajer , spækhuggere og gråsæler . Der har også været voldsomme og dødelige angreb på marsvin ved flaskenæsedelfiner rapporteret.
Sammenføjede tvillinger ses sjældent hos pattedyr, men et tohovedet marsvin blev dokumenteret i maj 2017, da hollandske fiskere i Nordsøen fangede dem ved et tilfælde!