Hvorfor kvidrer fugle om morgenen?
Andet / 2026
BilledkildeDet Flaskedelfin er den mest almindelige og kendte delfinart. Den lever i varme og tempererede hav over hele verden og kan findes i alle undtagen Arktis og Antarktis. Flaskedelfiner foretrækker lavvandede, kystnære farvande og ses almindeligvis ud for Hawaiis og Floridas kyster.
Det videnskabeligt navn for en Bottlenose Dolphin er 'Tursiops truncata'.
Slægtninge til bottlenosedelfinen omfatter stillehavshvidsidedelfinen (Lagenorhynchus Obliquidens), der er kendetegnet ved dens tilspidsede hoved, gråhvide bug og høje rygfinne, Rissos delfin (Grampus Griseus), som er identificeret ved sin store størrelse og stumpe, næbløse hoved og hvidnæbbet delfin (Lagenorhynchus Alborostris), en stor akrobatisk svømmer med en stump hale.

Flaskedelfiner har strømlinede, torpedoformede kroppe, der gør dem i stand til at glide hurtigt gennem havet. Bottlenose Dolphins varierer i farve fra creme til trækul eller næsten sort. Normalt er deres rygge mørkere, og deres maver er lysere. De aflange over- og underkæber giver dyrene deres navn Bottlenose.
Den rigtige næse er dog blæsehullet på toppen af hovedet, og næseskillevæggen er synlig, når blæsehullet er åbent. Deres ansigt viser et karakteristisk ’smil’. Flaskedelfiner bliver 2 – 4 meter (6 – 13 fod) i længden og vejer omkring 500 kg (1.100 pund). Hanflaskedelfiner er lidt længere og betydeligt tungere end hunner i gennemsnit.
Bottlenose delfiner har karakteristiske hudaftegninger, der hjælper dem med at camouflere fra potentielle rovdyr. Deres haler har to vandrette pagajer, kaldet 'flukes', som ikke indeholder knogler eller muskler, disse hjælper med at drive dem gennem vandet.
Dette meget intelligente vandpattedyr har altid været afbildet som en af menneskets bedste havvenner. Den største af delfinerne med næb er opkaldt efter sit korte, stumpe næb, der ligner toppen eller halsen på en flaske.
Flaskedelfiner lever i sociale grupper kaldet 'Skoler' eller 'Bælge', der indeholder op til 12 individer. Disse er langsigtede sociale enheder. Typisk lever en gruppe hunner og deres unger sammen i en bælg, og unge i en blandet bælg. Flere af disse bælge kan slå sig sammen og danne større grupper på hundrede delfiner eller flere. Hannerne lever for det meste alene eller i grupper på 2-3 og slutter sig til bælgene i korte perioder.
Flaskedelfinen er almindeligt kendt for sin venlige karakter og nysgerrighed over for mennesker nedsænket i eller nær vand. Det er ikke ualmindeligt, at en dykker bliver undersøgt af en gruppe af dem, og de er ofte ret modtagelige for at blive blidt klappet eller strøget. Ind imellem har delfiner reddet sårede dykkere ved at hæve dem til overfladen, en adfærd de også viser over for sårede medlemmer af deres egen art.
Bottlenosedelfiner er dog rovdyr, og de udviser også aggressiv adfærd. Dette inkluderer kampe blandt hanner om rang og adgang til hunner, samt aggression mod hajer og andre mindre arter af delfiner. Handelfiner, i løbet af parringssæsonen, konkurrerer meget kraftigt med hinanden ved at vise sejhed og størrelse med en række handlinger såsom hovedstød.
Ofte set ridende på en båds stævnbølge og 'bryde' (gør mave-flops), kan Bottlenose Dolphin springe flere meter op af vandet. De udfører disse høje spring og saltomortaler for at trække vejret og også for at kommunikere med hinanden.
Flaskedelfiner sover omkring otte timer om dagen, svømmer hastigheder på 12 miles i timen og dykker i op til 20 minutter på dybder på 300 meter (1.000 fod).
Deres kost består hovedsageligt af små fisk, af og til også blæksprutter, krabber, blæksprutter og andre lignende dyr. Bottlenosedelfiner lever af omkring 8 – 15 kg mad om dagen.
Bottlenose delfiner har 18 – 27 par små koniske tænder i begge kæber. Deres pløkkelignende tænder tjener til at gribe, men ikke til at tygge mad.
Når der er fundet en stime fisk, arbejder dyrene som et hold for at holde fiskene tæt sammen og maksimere høsten. Flaskedelfiner søger også alene efter fisk, ofte bundlevende arter. Nogle gange vil de anvende 'fiskehug', hvorved en fisk bliver bedøvet (og nogle gange smidt ud af vandet) med et lykketræf for at gøre det lettere at fange og spise fisken.
Flaskedelfiner kommunikerer med hinanden ved hjælp af kropssprog og karakteristiske fløjter, klik og lyde produceret af seks luftsække nær deres blæsehul (de mangler stemmebånd). Hvert dyr har en karakteristisk frekvensmoduleret smalbåndssignaturvokalisering (signaturfløjte), som er unikt identificerende. Anden kommunikation bruger omkring 30 andre lyde, der kan skelnes.
Den vigtigste ynglesæson for flaskenæsedelfinen er mellem marts og april.
Frieri – Hannens frieri-adfærd omfatter at klamre sig til hunnen, posere for hunnen, stryge, gnide, nusse, give munden, klappe og råbe. Forud for parringen sker et langt forspil; derefter arrangerer de to dyr sig mave mod bug, penis strækker sig ud af sin spalte og føres ind i skeden. Akten varer kun 10 – 30 sekunder, men gentages adskillige gange med flere minutters pause imellem.
Drægtighed og Fødsel – Drægtighedsperioden for hunnen Bottlenose Dolphin er 12 måneder. Kalve fødes midt på sommeren i europæiske farvande og mellem februar og maj i Florida. Ungerne fødes på lavt vand, nogle gange assisteret af en 'jordemoder' (som kan være han). Den nye enkeltkalv måler omkring 1 meter (3 fod) lang ved fødslen.
For at fremskynde ammeprocessen kan moderen udstøde mælk fra sine mælkekirtler. Der er to slidser, en på hver side af kønsspalten, der hver rummer en brystvorte. Kalven ammes i 12 til 18 måneder.
De unge bor tæt sammen med deres mor i op til 6 år. Hannerne er ikke involveret i opdragelsen af deres afkom. Hunnerne bliver kønsmodne i alderen 5 – 12 år, hannerne lidt senere, i alderen 10 – 12 år.
Store hajarter såsom tigerhajen, den mørke haj og tyrehajen bytter på Bottlenose Dolphin. Delfinen er dog langt fra hjælpeløs over for sine rovdyr, og den har været kendt for at slå tilbage ved at angribe sin angriber. Spækhuggere kan også forgribe sig på det, men det virker meget, meget sjældent.
Selvom der stadig er generelt rigeligt, er flaskedelfiner næsten blevet udslettet nogle steder. De jages efter kød og andre produkter i dele af verden
I Stillehavet druknes de ofte i tunnet, selvom nye ’delfinvenlige’ net nu bliver brugt mere udbredt. Der har også været bekymringer om menneskeskabte støj fra havet, såsom ekkolod fra forsendelser. Disse lyde forstyrrer hvaler og delfiner og påvirker deres evne til at fodre, navigere og kommunikere. Beviser tyder på, at militære ubådsdetektionssystemer, der producerer lavfrekvent aktiv sonar, oversvømmer havene med støj og truer hvalers og delfiners overlevelse ved at ødelægge deres hørelse og få deres ører og lunger til at bløde.
Bottlenose delfiner (såvel som andre delfiner) trænes ofte til at optræde i delfinshows. Nogle dyrevelfærdsaktivister hævder, at delfinerne der ikke er tilstrækkeligt udfordret, og at bassinerne er for små; andre hævder, at delfinerne bliver passet godt på og nyder at leve og arbejde med mennesker.
Otte flaskedelfiner, der blev skyllet ud af deres akvariebassin under orkanen Katrinas ødelæggende strejke i august 2005, blev senere fundet i live af redningsstyrker, klemt sammen i kystnære farvande nær deres tidligere hjem i Gulfport, Mississippi, USA.
Direkte interaktion med delfiner bruges i terapien af svært handicappede børn.
Nogle af de største Bottlenosedelfiner i verden lever i havene omkring Storbritannien. De varierer generelt meget i størrelse, men britiske delfiner har en tendens til at være omkring en meter længere end dem, der lever ved Florida i USA. Der er to typer af bottlenosedelfinen - dem, der bor ved kysten, er generelt mindre og tyndere, og dem, der bor offshore, er større og federe.
Delfiner i varmere, lavvandede farvande har en tendens til at have en mindre krop end deres fætre i køligere pelagiske farvande.

For eksempel registrerede en undersøgelse af dyr i Moray Firth i Skotland, verdens nordligst bosiddende befolkning, en gennemsnitlig voksenlængde på lige under 4 meter (13 fod). Dette sammenlignes med et gennemsnit på 2,5 meter (8 fod) i en befolkning i Florida. Dem i koldere farvande har også en federe sammensætning og blod, der er mere velegnet til dyb dykning. Bottlenose delfiner er let genkendelige på deres mørke og buede rygfinne på deres grå kroppe.
Hvert 5. - 8. minut skal Bottlenose Delfinen, ligesom alle andre delfiner, stige til overfladen for at trække vejret gennem sit blæsehul, selvom den generelt trækker vejret hyppigere - op til flere gange i minuttet.
Flaskedelfiner lever i sociale grupper kaldet 'Skoler' eller 'Bælge' med op til 12 individer. Det er langsigtede sociale enheder. Typisk lever en gruppe hunner og deres unger sammen i en bælg og unge i en blandet bælg. Flere af disse bælge kan slå sig sammen og danne større grupper på hundrede delfiner eller mere. Hanflaskedelfiner lever for det meste alene eller i grupper på 2-3 og slutter sig til bælgene i korte perioder.
Bottlenose delfiner har mellem 40 og 52 tænder i overkæben og 36 - 48 tænder i underkæben. Deres kost består hovedsageligt af små fisk, lejlighedsvis blæksprutter, krabber, blæksprutter og andre lignende dyr. Bottlenosedelfiner lever af omkring 8 – 15 kg mad om dagen.
Drægtighedsperioden for hunnen Bottlenose Dolphin er 12 måneder. Kalve fødes midt på sommeren i europæiske farvande og mellem februar og maj i Florida. De er født på lavt vand, nogle gange assisteret af en 'jordemoder' (som kan være en han-bottlenosedelfin). Den nye enkeltkalv måler omkring 1 meter (3 fod) lang ved fødslen.
Selvom der stadig er generelt rigeligt, er flaskedelfiner næsten blevet udslettet nogle steder. Bottlenose delfiner jages efter kød og andre produkter i dele af verden.
I Stillehavet druknes bottlenosedelfiner ofte i tunnet, selvom nye 'delfinvenlige' net nu bliver brugt mere udbredt. Der har også været bekymringer om menneskeskabte støj fra havet, såsom ekkolod fra forsendelser. Disse lyde forstyrrer hvaler og delfiner og påvirker deres evne til at fodre, navigere og kommunikere. Beviser tyder på, at militære ubådsdetektionssystemer, der producerer lavfrekvent aktiv sonar, oversvømmer havene med støj og truer hvalers og delfiners overlevelse ved at ødelægge deres hørelse og få deres ører og lunger til at bløde.
Tjek mere dyr, der begynder med bogstavet B