Gråsæl

Vælg Navnet På Kæledyret







Billedkilde

Det Gråsæl findes på begge kyster af det nordlige Atlanterhav.

Gråsælen er en stor sæl af familien Phocidae eller 'ægte sæler'. Det er den eneste art, der er klassificeret i slægten 'Halichoerus'.

Dens navn staves alternativt Gråsæl og det er også kendt som Atlantisk gråsæl .

I Storbritannien og Irland yngler gråsælen i flere kolonier på og omkring kysterne; især store kolonier er ved Farne-øerne ud for Northumberlands kyst (ca. 6.000 dyr) og North Rona ud for Skotlands nordkyst og Lambay Island ud for Dublins kyst. Det er det største indfødte pattedyr på de britiske øer.

Egenskaber for gråsæl

 Gråsæl

Farven på gråsælen varierer fra sortlig med hvide pletter og pletter til hvidlig med sorte aftegninger. Generelt er hannerne mørkere og hunnerne lysere. Hvalpene fødes hvide med en gullig nuance. Hangråsæler har rynket hals, tykkere nakke og skuldre og længere, bredere, mere afrundede tryner end hunner.

Hangråsæler er meget større end hunner, og tyrene bliver 2,5 – 3,3 meter lange og vejer op til 300 kg. Køer bliver typisk 1,6 – 2 meter lange og 100 – 150 kg i vægt. Det er den typiske sæl for den nordlige og vestlige kyst, den Almindelig sæl ses oftere ud for de sydøstlige kyster.

Habitat og kost for gråsæl

Gråsæler yngler i en række levesteder, hvor forstyrrelsen er minimal, herunder klippekyster, sandbanker, isstrømme og øer. Gråsæler lever i koldt åbent vand.

I vintermånederne kan gråsæler ses trukket ud på klipperne, øerne og stimerne ikke langt fra kysten som store grå bananer i solen og lejlighedsvis komme i land for at hvile sig.

Gråsæler spiser en bred vifte af fisk, blæksprutter, blæksprutter og krebsdyr såsom rejer. Nogle gange spiser de en havfugl eller to. Små fisk sluges hele, mens større holdes i sælmunden og rives i mindre, lettere slugede stykker med kløerne på de forreste svømmefødder.

Gråsæladfærd

Gråsæler samles i store grupper til avl, hvalpe og smeltning. I løbet af den fire til seks uger lange yngleperiode spiser hverken hanner eller hunner og trækker fra deres fedt (spæk) til ernæring. Størrelse og fedtreserver spiller en vigtig rolle i vellykket avl. Hansæler, der kan bruge mere tid på land med at jage hunner, og mindre tid på at fodre på havet, har større parringssucces. Gråsæler samles også i små grupper for at hvile på land. Men når det kommer til at finde føde, dykker gråsæler alene eller i små grupper.

Reproduktion af gråsæl

Hunnen gråsæl kan yngle omkring 4 år gammel, mens hunnen Almindelige sæler skal være 3 – 7 år for at avle og hanner skal være 3 – 8 år.

Drægtighedsperioden for den hunlige gråsæl er 11,5 måneder, inklusive en 3 måneders forsinkelse i implantationen af ​​det befrugtede æg. Gråsæler føder en enkelt hvalp på strande eller i skjulte havhuler fra juli til november. Hvalpen vejer omkring 15 kg ved fødslen og er født med en silkeblød hvid pels eller lunugo, som bliver fældet omkring 9 – 18 dage gammel. Hvalpe tager omkring 2 kg på om dagen på grund af det høje fedtindhold i deres modermælk (60 procent fedt). Efter 3 ugers amning af hvalpen parrer hunnen sig igen og forlader derefter yngleområdet (rookery).

I naturen lever gråsælhunner op til 40 år, mens hanner bliver op til 30 år.

Bevaringsstatus for gråsæl

Gråsæler er beskyttet af sælbeskyttelsesloven, men individer, der forvolder skade på fiskereder, kan lovligt aflives. Den nordøstatlantiske delpopulation anses for at være truet af 2000 IUCNs rødliste.