Moskus okse
Andet / 2026
BilledkildeDet Rissos delfin (Grampus griseus), undertiden kaldet den grå delfin, er den eneste delfinart i slægten Grampus. Rissos delfiner er hvaler, der findes over hele verden i tempererede og tropiske farvande, normalt på dybt vand snarere end tæt på land. Ud over de tropiske dele af Det Indiske, Stillehav og Atlanterhavet findes Rissos også i Middelhavet og Rødehavet, men de er fraværende fra Sortehavet. Deres foretrukne miljø er lige uden for kontinentalsoklen på stejle bredder, med vanddybder varierende fra 400 – 1000 meter og vandtemperatur på mindst 10° Celsius og helst over 15° Celsius.
Et andet almindeligt navn for Rissos delfin er 'Grampus', selvom det historisk set var det almindelige navn, der blev brugt til at beskrive spækhugger (spækhugger). Det specifikke navn griseus henviser til den plettede (næsten arrede) grå farve på delfinernes krop. Disse delfiner tilhører familien Delphinidae, delfinfamilien, som omfatter medlemmer som f.eks almindelige delfiner , Stillehavet hvidsidede delfiner, og flaskenæsedelfiner . De tilhører også ordenen Artiodactyla.
Rissos delfiner er nært beslægtet med grindehvaler , pygmæ spækhugger, melonhovedhvaler og falske spækhuggere. Befolkningen af Rissos delfiner omkring kontinentalsoklen i USA er blevet registreret til at være på over 60.000. I Stillehavet registrerede en folketælling 175.000 individer i østlige tropiske farvande og 85.000 i vest. Der findes ikke noget globalt skøn over befolkningen. Rissos delfiner i USA er ikke truet eller truet. Som alle havpattedyr er de beskyttet i henhold til lov om beskyttelse af havpattedyr.
Rissos delfin er opkaldt efter Antoine Risso, hvis beskrivelse dannede grundlaget for den første offentlige beskrivelse af dyret, af Georges Cuvier, i 1812.

Rissos delfiner er mellemstore med en typisk længde på 10 fod (3 meter), selvom nogle er blevet registreret til at måle op til 12,5 fod (3,8 meter). Som de fleste delfiner er hannerne typisk lidt større end hunnerne. Deres vægt er i gennemsnit omkring 650 pund (300 kg), og store individer kan veje op til 1100 pund (500 kg).
Rissos delfiner er mørkegrå over det hele, når de bliver født. Efterhånden som de modnes, bliver deres farve mere chokoladebrun eller lysegrå med lysere underside. Modne voksne, der svømmer lige under vandoverfladen, ser normalt hvide ud. Deres svømmefødder og hale forbliver mørkere.
Rissos delfiner har brede slyng, der har spidse spidser. De har en meget høj rygfinne, som kan måle omkring 50 centimeter i længden. Spidsen af denne rygfinne kan være spids eller buet. De har et enkelt blæsehul.
I stedet for det sædvanlige delfinnæb har Risso’er en stump tryne og et afrundet, løgformet hoved, der skråner stejlt mod munden. Deres mund buer opad, hvilket giver udseendet af et 'smil', som er et fælles træk på alle delfiner.
Rissos delfiner kan ret nemt identificeres, især når de modnes. Dette skyldes, at de bliver ar og forslåede, hvilket er forårsaget af andre Rissos delfiners tænder. Risso'er har kun tænder foran i underkæben, som bruges, når de leger eller slås.
Rissos delfiner menes at have en levetid på mindst 20 år, men har været kendt for at blive op til 40 år gamle.
Rissos delfiner forgriber sig på neritiske, oceaniske og lejlighedsvis bundlevende organismer. Deres kost består af fisk, krill, krebsdyr og blæksprutter, såsom ansjoser, blæksprutter, blæksprutter og blæksprutter.
De spiser mest om natten, når deres bytte er tættere på overfladen. Deres foretrukne dybde at spise på er mellem 600 og 800 m under havets overflade. De har været kendt for at bevæge sig ind i kontinentalsoklens farvande, når de følger blæksprutte.

Rissos delfiner findes typisk i grupper på mellem 10 og 30 dyr, men de er blevet rapporteret som solitære individer, i par eller i løse aggregater på hundreder og tusinder. De ses også ofte i selskab med andre hvaler og delfiner, såsom flaskenæsedelfiner, gråhvaler, nordlige rethvaldelfiner og stillehavshvidsidedelfiner.
Deres grupper er dannet baseret på alder og kønsklasse, med stærkeste associationer mellem voksne kvinder og voksne mænd. Når de er på jagt efter føde, spredte disse grupper sig i en lang række. De er ikke kendt for at foretage store migrationer, men de rejser inden for deres lokale udbredelsesområde på jagt efter områder, hvor byttedyr er rigeligt.
Rissos delfiner bruger 77 % af deres tid på at rejse, 13 % er engageret i social aktivitet, 5 % fodring og omkring 3,7 % på hvile. De ses ofte bryde, rense vandet og slå deres hoveder, hale eller sider på overfladen. De engagerer sig også i jagt, spionhopping (løfter hovedet over vandoverfladen for at se sig omkring), bider, luftakrobatik og lob-tailing. Unge delfiner er særligt energiske.
Disse dyr har været kendt for at være aggressive, og de slår med flipper mellem individer, slår med slyngler og rygfinner, og kropsslag er blevet set.
Nogle grupper er generte, men nogle tillader mennesker at komme tæt på dem. Rissos delfiner 'bukker' ikke ofte foran både som nogle andre delfiner, men svømmer måske ved siden af eller i det sprudlende kølvand, som en båd forlader.
Rissos delfiner kan dykke til mindst 1.000 fod og holde vejret i 30 minutter, men de laver normalt kortere dyk på blot et par minutter. Når de er ved overfladen, får de et lille iøjnefaldende slag, hvis de er bagbelyst (som er mere tydeligt efter lange dyk), og deres hoved kommer delvist frem i en vinkel på 45°. Før dykning tager de normalt 10 til 12 vejrtrækninger med 15 til 20 sekunders mellemrum og vil ofte vise deres hale.
Rissos delfiner er meget sociale, og der synes ofte at være megen kommunikation i gang mellem dyr i en gruppe med meget dramatisk sprøjt i overfladen.
De bruger også ekkolokalisering til at lokalisere, identificere og bestemme afstanden mellem forskellige objekter i deres miljø. En af de mest kendte lyde af delfinider er klik. Rissos delfiner er også i stand til at udsende ekkolodsklik i vandet, mens størstedelen af deres pande er over vandet, en egenskab, der er unik for denne art. De laver også en række forskellige vokaliseringer, herunder gøen, summen, grynten, kvidren, fløjten og samtidige fløjte- og pulslyde.
Lidt er kendt om parring mellem denne delfinart. Det menes, at de er polygyne og polyandrøse. Avl og kælvning kan forekomme året rundt, men sæsonen kan variere geografisk (især i det nordlige Stillehav), hvor de fleste dyrefødsler finder sted fra sommer til efterår i japanske farvande og fra efterår til vinter i Californiens farvande.
Individer når seksuel modenhed, når de når en længde på omkring 8,5 til 9 fod, hvilket normalt er, når kvinder er mellem 8 og 10 år, og når mænd er mellem 10 og 12 år. Rissos delfiner har en drægtighedsperiode på 13 til 14 måneder.
Hunnerne føder en enkelt kalv med kalve, der normalt er mellem 3,5 og 5,5 fod lange og vejer omkring 45 pund. De kan amme i op til 3 år, før de fravænnes.
Rissos delfiner har en omfattende udbredelse og kan findes i tempererede, subtropiske og tropiske farvande i verdenshavene. Deres foretrukne levesteder ser ud til at være middeltempererede farvande på kontinentalsoklen og hældning mellem 30° og 45° breddegrad. På den nordlige halvkugle omfatter deres udbredelsesområde Alaskabugten, Mexicanske Golf, Newfoundland, Azorerne, Norge, Japan, Rusland, Middelhavet og Det Røde Hav. På den sydlige halvkugle omfatter deres sortiment Argentina, Australien, Chile, Sydafrika og New Zealand.
Rissos delfiner er til stede året rundt i det meste af deres geografiske udbredelse. Ikke meget er kendt om trækmønstre inden for denne art, men det menes, at beboere i de nordligste dele af deres udbredelsesområde vandrer sæsonmæssigt mellem sommer- og overvintringsområder.
Deres rækkevidde er mellem 400 og 1.200 m.
Rissos delfiner er sandsynligvis forgrebet af spækhuggere, hajer og muligvis falske spækhuggere (selvom der faktisk ikke er observeret tilfælde af angreb på Rissos delfiner).

Rissos delfiner er rigelige og har et bredt geografisk udbredelsesområde. Som et resultat er de klassificeret som en art af 'mindst bekymring' på IUCN's røde liste over truede arter. Men der er desværre ikke mange oplysninger om disse dyrs bestandsstatus, så det er svært at vide, hvad deres bevaringsbehov er. Rissos delfiner er beskyttet i USA i henhold til Marine Mammal Protection Act af 1992. I Middelhavet er dyrene beskyttet af de regionale ACCOBAMS og i Nord- og Østersøen af ASCOBANS-aftalerne.
Bifangst er blandt de værste trusler mod disse dyr, hvilket betyder, at de bliver fanget i fiskenet og derefter drukner. I nogle regioner bliver de bevidst dræbt for deres kød eller olie, eller dræbt af fiskere, der anser dem for at være konkurrence. I øjeblikket jager Japan, Indonesien, Salomonøerne og De Små Antiller Rissos delfiner.
Som en dybdykkerart er de også truet af støjforurening, hovedsagelig forårsaget af skibstrafik og militære sonarer. Denne art er også stærkt belastet af toksiner som kviksølv og chlorider, især i Middelhavet, men også i andre regioner.