Moskus okse
Andet / 2026

Det Spinner delfin findes i off-shore tropiske farvande rundt om i verden. Der er to arter af spinner delfinen: Short Snouted Spinner delfin og Long Snouted Spinner delfin.
Lidt er kendt om den korte snudespinder, kun at den spænder fra den Mexicanske Golf til Caribien og fra det midt-atlantiske hav til den nordvestlige kyst af Afrika. Spinner-delfiner vokser til en længde på 2 meter og vejer 90 kg. Deres svømmefødder er små og spidse i spidserne, og dens rygfinne er buet og næsten spids og er placeret midt på ryggen. Deres overkrop er farvet mørkegrå, med et lysegråt område fra øjnene langs siderne til halen. Dens mave er hvid.
Der er forskellige former for Spinner Dolphin, der bor på forskellige steder i Stillehavet. Den costaricanske, den østlige, den hvide mave, den hawaiianske (grå) og en dværgform fundet i Thailandbugten. De adskiller sig efter deres størrelse, der spænder fra 5,5 til 6 fod (1,65 til 1,8 meter) til 7 fod (2 meter) og vægte på 135 pund (61 kg) og 200 pund (91 kg). Spinner delfiner kan også identificeres ved deres forskelle i form og markeringer.

Kropsstørrelsen, formen og farvemønstrene for de forskellige former for Spinner Dolphin varierer alt efter geografisk placering. Disse delfiner har generelt alle fælles egenskaber.
Spinderdelfiner har slanke kroppe og lange, tynde næb (bortset fra den atlantiske kortsnudespinner). Deres svømmefødder er små og spidse på spidserne. Deres farve er i nuancer af mørkegrå, lysegrå og hvid. De fleste spinnerdelfiner har hvide maver.
Spinner Dolphins samles i grupper, der varierer fra blot nogle få delfiner til store skoler i tusindvis. Disse delfiner er berømte for deres akrobatiske udstillinger, hvor de vil spinde langs deres akse, mens de springer gennem luften. De er også ivrige bue-ryttere. Årsagen til at dyrene spinder kendes ikke.
Et forslag er, at den store kedel af bobler, der skabes ved udgang og genindtræden, kan fungere som et mål for ekkolokalisering af andre personer i skolen. Det kan også blot være skuespil. Individer er blevet set, der fuldfører mindst 14 spinningspring i hurtig rækkefølge.
Spinner delfiner har en tendens til at gøre det meste af deres jagt om natten, da havlivets 'spredningslag', som har tilbragt dagen på 3000 fods dybder, stiger op mod overfladen for at fodre på mikroskopisk plantemateriale. Deres kost er sammensat af fisk , vandmand , euphausiider (eller krill), blæksprutter, snegle uden skal, samt copepoder (en gruppe små krebsdyr fundet i havet og næsten alle ferskvandshabitater).
Inden de dykker ned i laget, samles delfinflokken i en slags stævne, som om de skal ud på en farlig rejse. Disse delfiner tager en stor risiko, fordi andre rovdyr også har samlet sig, som f.eks hajer , som er naturlige rovdyr af delfiner.
Spinner delfiner danner små undergrupper og spreder sig ud over havet. Mange gange vil delfinerne dykke ned i de mørke oceaner på 800 fod eller mere. Selvom spinnerdelfiner har flere tænder end nogen anden delfin (mellem 45 til 65 skarpe, spidse tænder i hver side af både over- og underkæben), bruger de dem ikke til at tygge deres bytte, men snarere til at gribe og immobilisere deres bytte.

Spinner Dolphin-lyde ser ud til at være i form af klik-fløjter og pulslyde, som er en blanding af ekkolokalisering og kommunikation. Ekkolokaliseringslyde gør det muligt for delfiner at spore genstande i svagt eller mørkt vand og se meget længere, end deres øjne tillader. Deres komplekse række af fløjtelyde er måden, hvorpå delfiner taler til hinanden. Spinnerne kan endda identificere sig med lyde, de laver, mens de trækker bobler fra deres blæsehuller.
De kommunikerer også ved at slå vandet med forskellige kropsdele. For eksempel opstår 'næse-outs', når næbbet skubbes fra overfladen. Denne handling bruges almindeligvis, når bælgen kommer ud af en hvileperiode. 'Haleklap' bruges ofte til at indikere forestående fare eller for at signalere et dyk.
Hovedklap, sideklap og rygklap ses hyppigst, når skolen begynder at tage fart. Sidste og mest spektakulære er selve spins. Mange dyr snurrer gentagne gange, hvor hvert spin har en tendens til at blive mindre og mindre, og til sidst afsluttes med et eftertrykkeligt sideklap.
Hunnerne når seksuel modenhed ved omkring 4 til 7 år, hannerne omkring 7 til 10 år. En nyfødt kalv er i gennemsnit 32 tommer (80 centimeter) lang. Drægtighedsperioden er 10 en halv måned, og kælvningen er mellem 2 og 3 år. Kalve ammer fra 1 til 2 år.
Kendte rovdyr af Spinner Dolphins er hajer, spækhuggere og muligvis falske spækhuggere, pygmæ-spækhuggere og grindehvaler.
Spinner delfiner er klassificeret som en truet art.
Whitemave og østlige spinner delfiner i det østlige tropiske Stillehav har lidt enorme befolkningstab som følge af viklet ind i tunfiskernes net. Det vides endnu ikke, hvorfor de svømmer i flokke over stimer af gulfinnet tun. Fiskere er opmærksomme på denne adfærd, og i stedet for at lede efter tunen, opsøger de spinnerdelfinerne i stedet for, vel vidende at den gulfinnede tun vil være under dem. Når de finder dem, omkranser de flokken med store net kaldet ’notsnurr’-net, og fanger delfinerne sammen med tunen.
Det menes, at bestanden er gået tilbage med hele 80 % siden 1960'erne, hvor snurpenotfart begyndte. De klarer sig godt i fangenskab og er blevet vist på Hawaii og andre steder i USA, Indonesien, Filippinerne og Hong Kong.