Røntgen fisk
Andet / 2026
BilledkildeUd af de seks arter af flamingoer på vores planet, er den større flamingo (Phoenicopterus roseus) det mest almindelige og udbredte medlem af flamingofamilien.
The Greater Flamingo er en let identificerbar, farverig vadefugl og findes ofte i flokke sammen med den lille flamingo i de store saltsøer på tværs af Afrika.
Disse berømte lyserøde fugle kan findes i varme, vandrige områder på mange kontinenter og forekommer også i Asien i kystområderne i Indien og Pakistan, Mellemamerika, Sydamerika, Caribien og i Sydeuropa.
Når flamingoer flokkes sammen, omtales de som en 'koloni' eller en 'stand'.
De nærmeste slægtninge til Greater Flamingo er den chilenske Flamingo, Caribbean Flamingo og Lesser Flamingo. Der er ingen underarter af Greater Flamingo.
The Greater Flamingo er den største flamingoart og er omkring 1,5 meter høj i højden og vejer mellem 2 – 4 kg (4,4 – 8,8 pund). The Greater Flamingo har et vingefang på mellem 1,4 og 1,7 meter (4,5 – 5,5 fod). The Greater Flamingos store størrelse gør det muligt for den at vade på dybere vand end de fleste andre flamingoer.
Flamingoens fjerdragt er rosa/hvid i farven med røde vingedækfjer og sorte primære og sekundære svingfjer. Deres lange, nedadbøjede næb er lyserøde med en sort spids, og deres lange, tynde ben er også lyserøde. Større flamingoer har ejendommeligt formede hoveder på lange, magre, buede halse med en karakteristisk bøjning nedad. Flamingoer har gule øjne.
Større flamingoer findes i en række saltvandshabitater, herunder salt- eller alkaliske søer, flodmundinger, lavvandede kystlaguner og vadehavet. The Greater Flamingo beboer sjældent ferskvandsområder udover at bruge ferskvandsindløb til at bade og drikke. Større flamingoer, der lever uden for troperne, migrerer ofte til varmere klimaer i vintermånederne.
Større flamingoer er altædende og filterfødere. Flamingoer fodrer hovedsageligt i løbet af dagen og bruger deres lange ben og svømmehud til at røre bunden af vandet op, hvor de så fejer deres næb på hovedet gennem vandet. En flamingos næb har en filterlignende struktur til at fjerne mad fra vandet, før væsken drænes.
Vand suges ind gennem den delvist åbnede næb. Da den presses ud igen af tungen, filtrerer en række rygsøjler eller lameller langs kanten af næb de velsmagende bidder ud. De fodrer normalt med hovedet helt nedsænket i vandet, og de kan forblive på den måde i op til 20 sekunder. Flamingoer pumper deres tunger op og ned, 5-6 gange i sekundet, og skubber vandet ud af deres næb .
Flamingoer lever også af bløddyr, plankton, krabber , bittesmå fisk og insektlarver. Plantemateriale spises også, herunder græsfrø og skud, rådnende blade og alger.
Flamingoens lyserøde farve kommer fra dens diæt af rejer og anden pink krebsdyr .
Flamingofjer er tonet en smuk rosa lyserød farve på grund af farvede materialer kaldet carotenoider i de små rejer, som de lever af. Hvis de ikke spiser rejerne, deres fjer blive bleg. Flamingoer i fangenskab har en tendens til at være blegere end vilde arter, medmindre deres kost er suppleret. I fangenskab fodres de med speciel mad, der indeholder disse naturlige pigmenter for at sikre, at deres fjer bliver farvet.
Større flamingoer er selskabelige fugle og lever sammen i flokke eller tætte kolonier på mellem 10 og 12 fugle, som f.eks. Galapagos-øerne , til over 20.000 fugle på de afrikanske saltsøer. I undtagelsestilfælde er der observeret op til 200.000 par. Disse store flokke giver dem sikkerhed i antal. Flokke forbliver tæt pakket, og individer er beskyttet mod rovdyr af de andre flokmedlemmer, mens de har hovedet nede i mudderet, når de fodrer.
Større flamingoer er vokalfugle og holder kontakten med hinanden ved at producere en dyb tutende lyd, der ligner en gås. De kalder højt under frieri, men de har et mere stille kald, mens de fodrer.
Disse smukke lyserøde kystfugle er overraskende gode svømmere, men har en tendens til at trives på de lavvandede vadehavet og lagunerne. Større flamingoer er et bemærkelsesværdigt syn, når de er på flugt med deres lange, tynde hals strakt ud foran og deres lange ben strakt bag sig. Flokke danner enten lange slæbende linjer eller uregelmæssige former, mens de flyver.
Flamingoer ses ofte stående på ét ben. Denne holdning menes at holde det skjulte ben varmt mellem deres fjer. På meget varme dage kan flamingoer stå på begge ben.
Større flamingoer er ikke territoriale fugle, men vil forsvare deres reder i ynglesæsonen. Større flamingoer har få naturlige rovdyr, men deres æg og kyllinger er byttet af andre fugle, herunder Marabou-storken.
Større flamingoer bygger deres reder i par. Reder er lavet af hærdet mudder med en lav fordybning i toppen, selvom en lille bunke sten og affald, foret med græs, kviste og fjer, bruges, hvis mudder ikke er tilgængeligt. Et af parret står over redepladsen og trækker mudder mellem sine svømmehudsfødder med sin buede næb. Mudderet presses derefter på plads med næb og fødder. Reden for hvert parringspar er placeret cirka 1,5 meter (4,9 fod) fra naboreder, så ungen forbliver sikker fra andre ynglende par.
Flamingoer yngler i april og maj, mens de samles i grupper på de omfattende, varme, vandige vadehavet. Flamingoer er monogame, hvilket betyder, at par forbliver sammen hele livet. I begyndelsen af redesæsonen udfører flamingoer spektakulære gruppefrieriopvisninger af synkroniseret dans, pudsning, nakkestrækning og tuden.
Ligesom alle arter af flamingo lægger hunnen Greater Flamingo et enkelt kridhvidt æg på en mudderhøj på lavt vand. Parret skiftes til at ruge det enkelte æg. Ægget klækker efter 27 – 31 dage, og forældrene hjælper ungen ud af ægget ved at trække stykker af skallen væk.
Flamingokyllinger er grå og hvide, når de fødes og udvikler ikke deres lyserøde farve i omkring 2 år. Kyllingen fodres i mindst de første 3 – 4 uger udelukkende af forældrene, som udskiller en cremet lyserød væske kaldet 'afgrødemælk', som kommer fra forældrenes øvre fordøjelseskanal. Begge forældre kan fodre kyllingen på denne måde, og andre flamingoer kan fungere som plejefodere.
Ungerne flyver efter 10 uger, men bliver i vuggestuer i yderligere en måned. Kyllingen fødes med en lige næb, som begynder at krumme sig omkring en måned og kan filtrere foderet ordentligt efter to en halv måned. Utroligt nok er den voksne flamingo i stand til at lokalisere sin kylling fra hundreder eller tusinder af andre kyllinger ved sit 'kald'.
Flamingoer er fuldt udvokset på 2 år og er i stand til at parre sig på 3 år. De fleste flamingoer yngler ikke for første gang, før de er 5 til 10 år gamle. Flamingoer yngler muligvis ikke, når vådområder er tørre, og føden er knap. Nogle år vrimler deres foderbassiner med liv, og der er masser af mad at fodre deres unger med. Men andre år er bassinerne næsten tomme. Som et resultat kan flamingoer kun yngle, når forholdene er helt rigtige.
The Greater Flamingo kan leve til en alder af over 60 år i fangenskab. Den gennemsnitlige levetid i naturen er omkring 30 – 40 år.
The Greater Flamingo er klassificeret som 'Least Concern' af IUCN. Selvom flamingoer er talrige og menes at være stigende i nogle områder, er Greater Flamingo sårbar over for ændringer eller forstyrrelse af dets relativt begrænsede antal ynglesteder. Avlssucces er ofte reduceret som følge af menneskelig forstyrrelse eller sænkning af vandstanden, hvilket kan øge saltindholdet på fodersteder og dermed påvirke føderessourcerne.
Klimaændringer og deres potentielle virkninger på havniveau og nedbør kan derfor have en alvorlig indvirkning på ynglesteder i fremtiden. Greater Flamingo yngler ganske godt i fangenskab, og ynglepopulationer opretholdes i øjeblikket forskellige steder.