Kinkajou
Andet / 2026
BilledkildeDet Meerkat (suricate Suricata suricatta) kaldes også en 'Suricate'. Meerkaten er et lille medlem af mangustfamilien, hvis udbredelse strækker sig fra det sydvestlige Angola til Sydafrika. En gruppe surikater kaldes en 'mob', men omtales også som en 'bande' eller en 'klan'. Surikater er velkendte for deres oprejste stilling og omgængelige adfærd.

Surikater måler omkring 25 – 35 centimeter (10 – 14 tommer) i længden, eksklusive deres hale. Længden af deres hale måler 17 – 25 centimeter (7 – 10 tommer) og er ikke busket som andre mangusarter.
Deres hale er lang og slank og tilspidser til en sort eller rødlig spids spids.
Han-meerkatter vejer omkring 731 gram (1,61 pund) og hunner vejer 720 gram (1,58 pund). Når de står på bagbenene, måler surikaterne omkring 30 centimeter (12 tommer) høje.
Surikater er mere slanke end mange manguster og har spidse tryner. Deres pels er sølvbrun, og de har uregelmæssige mørke striber på deres rumper, som er unikke for hver surikat.
Surikatens underside har ingen markeringer, men bugen har en plet, som kun er tyndt dækket af hår og viser den sorte hud nedenunder. Surikaten bruger dette område til at absorbere varme, mens den står på bagbenene, normalt tidligt om morgenen efter kolde ørkennætter.
Deres ansigter er hvide med mørke markeringer omkring øjnene (hvilket hjælper med at aflede solens blænding). Deres ører er halvmåneformede og kan lukke, når de graver for at holde sand ude af dem. I modsætning til de fleste manguster har surikater 5 i stedet for 4 tæer på hver pote.
Deres øjne er placeret på forsiden af deres ansigter, og ligesom katte har de kikkertsyn, en stor perifer rækkevidde og dybdeopfattelse (selvom de ser ud til at have et problem med dette, idet de ikke er i stand til at fokusere inden for 20 fod (6 meter) af sig selv).
Surikater fjerner sand fra deres øjne ved at blinke. Mellem øjet og øjenlåget er der en hvid hinde kaldet den niktiterende hinde. Denne membran fungerer som en vinduesvisker og fjerner sand fra deres øjne med hvert blink.
Surikater har stærke, ikke-udtrækkelige kløer, der måler 2 centimeter (0,8 tommer) lange. Disse kløer er buede og bruges til at grave underjordiske huler og grave efter bytte. Deres kløer bruges også sammen med deres muskuløse bagben til lejlighedsvis at klatre i træer.
Meerkats bor i tørre åbne områder, kratområder og savanner. De bebor alle dele af Kalahari-ørkenen i Botswana og Sydafrika. De lever normalt på steder, hvor der er masser af sandjord, hvor de kan grave kunstfærdige underjordiske huler. Disse komplekse habitater har mange tunneler, som fører til adskillige sovekamre.
Surikater er daglige dyr og fouragerer kun i løbet af dagen. Som alle manguster er de adrætte små jægere. Deres hoveddiæt består af insekter og især biller, edderkopper og tusindben. Nogle gange lever de af små hvirveldyr, æg og rødder.
Surikater er sociale dyr, der lever i kolonier med 5-30 individer. Som omgængelige skabninger deler de både toilet- og forældreansvar. Hver pøbel har en dominerende alfa-han og en dominerende alfa-hun.
Hver pøbel har sit eget territorium, som de nogle gange flytter, hvis der er mangel på mad, eller når de bliver tvunget ud af en stærkere pøbel. Hvis det sidste sker, vil den svagere pøbel så forsøge at udvide sig i en anden retning eller vente, indtil de bliver stærkere og genvinde deres tabte hule.
Hver pøbel har også det, der kaldes en 'vagtpost', som våger over pøblen og er der for at spotte farer og advare de andre medlemmer, når der fremsættes trusler. Vagtvagten ser enten fra jorden eller klatrer i et træ eller en busk for at kigge ud.
Vagtvagten våger både over hulesystemet, og når de andre medlemmer af pøbelen fouragerer efter mad. Vagtvagten vil give en høj gøen, når fare opfattes, og pøbelen vil derefter hurtigt boltre sig i deres gemmehuller.
Meerkater kan lide at pleje hinanden og vil fjerne parasitter fra en plejepartner, som bliver spist, selvom disse ikke er en del af deres normale kost.
Surikater står typisk på deres bagben eller endda på tæerne for at snuse til vinden for at opdage angribende gribbe. De har fremragende syn og er i stand til 10 forskellige vokaliseringer, inklusive en alarmbark. De er intelligente dyr, der ikke er truet og trives i deres miljø.
Hunsurikater føder 2 – 4 unger efter en drægtighedsperiode på 11 uger. Unge surikater fødes normalt i efteråret eller tidlig vinter. Både hun- og hankøn passer, plejer og vogter og beskytter deres unger.
Unge surikater fødes med hår, men ikke fuld pels og med lukkede øjne. Når ungerne er 4 – 6 uger gamle, begynder de at fouragere hos deres forældre for at få næring fra både mælk fra deres mor og insekter. Ved 6 – 16 uger bliver ungerne fravænnet og finder selv føde.
I løbet af denne tid vil en voksen surikat tage ansvar for en hvalp og lære den at fouragere og være opmærksom på fare. Surikater når seksuel modenhed ved 10 måneder og voksen alder ved 11 måneder. Meerkats kan blive hos deres originale pøbel, før de begiver sig ud på egen hånd. Nogle surikater tager af sted i grupper på 3 – 4 personer for en sikkerheds skyld, når de starter deres egen pøbel. Levetiden for en surikat er 12-14 år.
Meerkats er klassificeret som 'Least Concern' af IUCN. Fordi surikater bærer rabies, er de blevet jaget og endda gasset i deres huler, især i områder, hvor de udgør en trussel for mennesker. Dette har dog ikke reduceret deres antal væsentligt.
Surikater er bytte for sjakaler , ørne, gribbe og falke. I Sydafrika holdes disse kærlige og frygtsomme små dyr som kæledyr.