Moskus okse
Andet / 2026
BilledkildeDet Kea papegøje (Nestor notabilis) er også kendt som New Zealand Mountain Parrot. Kea-papegøjen er hjemmehørende i bjergene på New Zealands sydø. Kea-papegøjen findes normalt i skove eller kratområder mellem højder på 900 fod (300 meter) og 6.000 fod (2.000 meter).
Kea-papegøjer er en vigtig del af New Zealands turistindustri, da mange mennesker kommer til nationalparker specifikt for at se Keas, som er meget underholdende og legende fugle.
Kea papegøjer ved modenhed måler omkring 48 centimeter (19 tommer) i længden. Han-keaer vejer mere end hun-keaer. Hunnerne kan skelnes fra hannerne på deres næb, som ofte er mindre skarpt buede og kortere.
En Kea Parrots fjerdragt er olivengrøn i farven, deres nakke og krone er gul/grøn og deres mave og bryst er grønne med et brunt skær. Deres lænd er orange til rød i farven.
Undervingernes dækfjer er også orange til røde, selvom de primære flyvefjers bånd er blåt. Svingfjerene på en Kea har gule bånd på undersiden.
Halen på Kea papegøjen er blågrøn i farven og har en sort spids. Keas har mørkegrå fødder, men unge fødder er mere gule. Kea papegøjer har mørkebrune pletter omkring øjnene, og deres iris er mørkebrune.
Kea-papegøjen er hovedsageligt en bjergfugl, der findes fra omkring 600 – 2000 meter over havets overflade. Om vinteren har Keas tendens til at tilbringe det meste af deres tid i de lavere højder, hvor der er mere mad, men om foråret og efteråret bevæger de sig op i det subalpine krat og græsarealer for at fodre med årstidens frugter og bær.
Kea-papegøjer foretrækker at tilbringe det meste af deres tid på jorden for at underholde mennesker med deres sidehoppende bevægelser. Men når de er på flugt, fremstår de som pragtfulde flyvere. Kea papegøjer kan lide at komme ind i bygninger, uanset hvad de kan, selv ned af skorstene. De byder sig velkommen på skihytter. Når man først er inde i bygninger, er intet helligt, hvis noget kan tygges, så skal de prøve.
Kea papegøjernes kost er ret varieret, herunder bladknopper, rødder, bær, frugt, frø, blomster, nektar, ådsler og insekter. De er særligt glade for nektaren fra hør, rata, snetotara og coprosma. Keas lange næb er et værdifuldt værktøj i sin søgen efter mad, især i sprækker mellem klipper og kampesten og til at vippe lågene af skraldespande.
Kea papegøjen er en meget legesyg, nysgerrig og modig fugl. Som før nævnt har de en tendens til at komme ind i bygninger, og de vil endda angribe biler for deres viskerblade og forrudegummi. De nyder at rulle rundt i sne og bade i vandpytter af optøet is, og når de er i luften vil de udføre kunstflyvning i den stærke vind.
Når man ikke forsøger at tiltrække opmærksomhed omkring mennesker, findes kea-papegøjer normalt i grupper på omkring 10 individer. I ynglesæsonen, når voksne parrer sig, vil ungfugle danne store flokke på op til 100 fugle. Keas er semi-nataktive og kan være meget aktive om natten, især i sommermånederne. Keas er ret hårdføre fugle, og når de er akklimatiseret, kan de tolerere en række temperaturer. Der er en tendens til at være en sæsonbestemt migration til varmere højder i naturen, selvom nogle fugle permanent vil leve over snegrænsen i alpine regioner.
Kea-papegøjer er støjende, livlige fugle, der bevæger sig rundt ved at hoppe sidelæns for at komme videre.
Kea-hunpapegøjer når seksuel modenhed, når de er omkring 3 år og hanner omkring 4-5 år. Han Keas kan parre sig med op til fire hunner i ynglesæsonen. Hunkeaer lægger normalt 3-4 æg mellem juli og januar i reder bygget i klippeområder. Reder er foret med mos og lav. Æggene inkuberes i 29 dage. Hønen vil forlade reden for at blive fodret eller fodret to gange om dagen i omkring 1 time ved daggry og igen om natten, hvor fuglene ikke våger sig længere end 1 kilometer fra reden. Når ungerne er omkring 1 måned gamle, hjælper hannen med deres fodring. Ungerne opholder sig i reden i mellem 10 – 13 uger, hvorefter de flyver.
Kea papegøjer er klassificeret som 'Sårbare' af IUCN, da deres antal er faldende. Deres tilbagegang bliver ikke hjulpet af bønder, der skyder dem i troen på, at keaer dræber deres får. Det er aldrig blevet bevist endegyldigt på den ene eller den anden måde, men med den overflod af Keas normal mad er det svært at se, hvorfor de skulle blive kødædende. I 1940'erne blev der udbetalt en dusør for døde Keaer, og optegnelser viser, at ikke færre end 6819 fugle blev ødelagt.