Indtil aber

Vælg Navnet På Kæledyret







Billedkilde

Det anderledes Indtil Monkey arter varierer betydeligt i størrelse og farve, men ligner hinanden på de fleste andre fysiske måder.

Titi Monkeys pels er lang og blød, og den er normalt rødlig, brunlig eller sort og med en lysere underside. Nogle arter har en lys krave eller sorte striber i hovedet. Deres hale er altid lodnet og er ikke gribende.

Hoved- og kropslængde: Hun, 29 – 42 centimeter, Han: 30 – 45 centimeter.
Halelængde: Hun: 36 – 64 centimeter, Han: 39 – 50 centimeter.
Vægt: Hun: 700 – 1020 gram, Han: 800 – 1200 gram.

Daglige og trælevende, titi-aber foretrækker tætte skove nær vand. Titi-aber hopper nemt fra gren til gren og giver dem deres tyske navn, 'hoppende abe'. De sover om natten, men tager også en middagslur.

Titi-aber er territoriale aber. De lever i familiegrupper, der består af forældre og deres afkom, omkring 3 til 7 andre medlemmer. De forsvarer deres territorium ved at råbe og jage ubudne gæster af sted. Både mand og kvinde

Titi Monkeys vokaler synkront tidligt om morgenen, sandsynligvis for at annoncere deres tilstedeværelse på deres territorium. Deres pleje og kommunikation er vigtig for gruppens samarbejde. Titi-aber kan typisk ses i par siddende eller sovende.

Titi-aber findes i våde eller oversvømmede skove, især i tætte kratt, og i galleriskove. De bor i Sydamerika , fra Colombia til Brasilien , Peru og nord Paraguay .

Nogle arter såsom Ashy Black Titi er kun endemiske for Brasilien.

Titi-abernes kost består hovedsageligt af frugter, selvom de også spiser blade, insekter, fugleæg og små hvirveldyr. Titi-aber er monogame (har kun én parringspartner) og parrer sig for livet. Efter en drægtighedsperiode på 155 dage (ca. 5 måneder) føder hunnen en enkelt ung abe.

Båndet mellem manden og spædbarnet er meget stærkt, og faderen tager sig af de unge, bærer det og bringer det kun til moderen til amning. Ungerne fravænnes efter 5 måneder og er fuldt udvoksede efter et år. Efter 2 til 3 år forlader de deres familiegruppe for at finde en mage. Deres forventede levetid er op til 12 år.

Slægt: Callicebus (C. cupreus gruppe)

Det Titi-abe med kastanjemave (Callicebus caligatus), er en art af titi-abe endemisk i Brasilien. Bevaringsstatus – mindste bekymring.

Det Kobberagtig Titi-abe (Callicebus cupreus), er en art af titi, en type New World abe, fra Sydamerika. Coppery Titi Monkey findes i Bolivia, Brasilien og Colombia, Ecuador og Peru. Bevaringsstatus – mindste bekymring.

Det Hershkovitzs Titi Monkey (Callicebus dubius), er en art af titi, en type New World-abe, fra Sydamerika. Hershkovitzs Titi Monkey findes i Bolivia, Brasilien og Peru. Bevaringsstatus – mindste bekymring.

Det Udsmykket Titi-abe (Callicebus ornatus), er en art af titi-abe endemisk i Colombia. Bevaringsstatus – Sårbar.

Det Stephen Nashs Titi Monkey eller Nashs Titi-abe (Callicebus stephennashi), er en art af titi, en type New World-abe, endemisk for Brasilien. Bevaringsstatus – mindste bekymring.

Det Hvidhalet Titi-abe (Callicebus discolor), er en art af titi-abe, fra Sydamerika. Den hvidhalede Titi-abe findes i Ecuador og Peru. Bevaringsstatus – mindste bekymring.

Slægt: Callicebus (C. donacophilus gruppe)

Det Ollala Brothers Titi Monkey (Callicebus olallae), er en art af titi-abe, der er endemisk for bolivia . Bevaringsstatus – Sårbar.

Det Rio Beni Titi Abe (Callicebus modestus), er en art af titi-abe, der er endemisk i Bolivia. Bevaringsstatus – Sårbar.

Det Rio Mayo Titi Abe (Callicebus oenanthe), er en art af titi-abe endemisk i Peru. Bevaringsstatus – Sårbar.

Det Hvidbelagt Titi Monkey (Callicebus pallescens), er en art af titi-abe fra Sydamerika. Den hvidbelagte Titi-abe findes i Bolivia, Brasilien og Paraguay. Bevaringsstatus – mindste bekymring.

Det Hvidøret Titi-abe (Callicebus donacophilus), også kendt som den bolivianske Titi-abe eller den bolivianske grå Titi-abe, er en art af titi-abe fra Sydamerika. Hvidøret Titi-abe er en abeart, der findes i Bolivia, Brasilien og Paraguay. Bevaringsstatus – mindste bekymring.

Slægt: Callicebus (C. moloch gruppe)

Det Ashy Black Titi Monkey (Callicebus cinerascens), er en art af titi-abe endemisk i Brasilien. Bevaringsstatus – mindste bekymring.

Det Baptista Lake Titi Abe (Callicebus baptista), er en art af titi-abe endemisk i Brasilien. Bevaringsstatus – mindste bekymring.

Det Brun Titi-abe (Callicebus brunneus), er en art af titi-abe fra Sydamerika. Den brune Titi-abe findes i Brasilien og Peru. Bevaringsstatus – mindste bekymring.

Det Prins Bernhards Titi-abe (Callicebus bernhardi) er en art af titi-abe endemisk i Brasilien. Prins Bernhards Titi-abe blev opdaget i 2002 af Marc van Roosmalen og Russell Mittermeier og opkaldt efter Prins Bernard af Holland. Bevaringsstatus – mindste bekymring.

Det Hoffmanns Titi-abe (Callicebus hoffmannsi), er en art af titi-abe, der er endemisk i Brasilien. Bevaringsstatus – mindste bekymring.

Det Rødbuget Titi-abe (Callicebus moloch), er en art af titi-abe endemisk i Brasilien. Bevaringsstatus – mindste bekymring.

Slægt: Callicebus (C. personatus gruppe)

Det Atlantisk Titi-abe (Callicebus personatus), er en art af titi-abe, der er endemisk i Brasilien. Bevaringsstatus – Sårbar.

Det Barbara Browns Titi Monkey (Callicebus barbarabrownae), er en art af titi-abe endemisk i Brasilien. Bevaringsstatus – Kritisk truet.

Det Titi-abe med sort front (Callicebus nigrifrons), er en art af titi-abe, der er endemisk i Brasilien. Bevaringsstatus – nær truet.

Det Coastal Black-handed Titi Monkey (Callicebus melanochir), er en art af titi-abe, der er endemisk i Brasilien. Bevaringsstatus – Sårbar.

Det Coimbra Filhos Titi-abe eller bare Coimbras Titi-abe (Callicebus coimbrai), er en art af titi-abe endemisk for Brasilien. Coimbra Filhos Titi-abe er endemisk for løvfældende skove i den brasilianske delstat Sergipe. Bevaringsstatus – Kritisk truet.

Slægt: Callicebus (Underslægt: Torquatus)

Det Sort Titi-abe (Callicebus lugens), er en art af titi-abe fra Sydamerika. The Black Titi Monkey findes i Brasilien, Colombia og Venezuela . Bevaringsstatus – mindste bekymring.

Det Halsbåndet Titi Monkey (Callicebus torquatus), er en art af titi-abe fra Sydamerika. Halsbåndet Titi-abe, hvis fundet i Brasilien og Colombia. Bevaringsstatus – mindste bekymring.

Det Colombiansk sorthændet Titi-abe (Callicebus medemi), er en art af titi-abe endemisk i Colombia. Bevaringsstatus – mindste bekymring.

Det Lucifer Titi Abe (Callicebus lucifer), er en art af titi-abe fra Sydamerika. Lucifer Titi Aben findes i Brasilien, Colombia og Peru. Bevaringsstatus – mindste bekymring.

Det Rødhåret Titi-abe (Callicebus regulus), er en art af titi-abe endemisk i Brasilien. Bevaringsstatus – mindste bekymring.

Det Rio Purus Titi Abe (Callicebus purinus), er en art af titi-abe, der er endemisk i Brasilien. Bevaringsstatus – mindste bekymring.