Caracal

Vælg Navnet På Kæledyret







  Caracal Billedkilde

Det Caracal (Caracal caracal) er en mellemstor vild kat, der er hjemmehørende i Afrika, Centralasien, Mellemøsten, det nordvestlige Indien og tørre områder i Pakistan. Tilhører familien Felidae og ordenen Carnivora, der er tre underarter af caracal anerkendt.

Disse katte er kendetegnet ved deres sorte tuftede ører, deres stærke bygning, korte ansigt og lange ben, og deres rødlige eller sandfarvede pels hjælper med at camouflere dem mod deres omgivelser. Karakalen er en opportunistisk jæger og vil jage, hvad den kan finde, hovedsageligt på små pattedyr.

Karakalkatten er et natdyr og derfor ret svær at observere. Af denne grund er den nøjagtige bestand af karakalen ukendt, men det menes, at disse katte ikke er truet. Fortsæt med at læse for at finde ud af flere interessante caracal-fakta. Selvom karakalen betragtes som en lille kat sammenlignet med andre vilde katte, er den blandt de tungeste og hurtigste.

Karakalkattens historie

Karakalkatten tilhører Felidae-familien og er medlem af Mammalia-klassen. Caracal er dets almindelige navn, mens dets videnskabelige navn er Felis caracal. Navnet caracal er afledt af et tyrkisk ord 'karakulak', der betyder 'sort øre'. Karakalen er også kendt som ørkenlos og persisk los.

De tre underarter af karakal er den sydlige karakel, den nordlige karakel og den asiatiske karakel. Den sydlige karakal findes i det sydlige og østlige Afrika, den nordlige karakal findes i Nord- og Vestafrika og den asiatiske karakal findes i Asien.

Caracals blev første gang videnskabeligt beskrevet af den tyske naturforsker Johann Christian Daniel von Schreber i 1776, som beskrev et karakalskind fra Kap det Gode Håb. John Edward Gray placerede den i slægten Caracal i 1843.

Disse katte blev brugt af herskere i Indien til at jage småvildt indtil det 20. århundrede, og de har også religiøs betydning i det gamle Egypten; de forekommer som bronzefigurer, der menes at have været vagter af faraoernes grave. Kinesiske kejsere plejede også at give karakaler som gaver.

Egenskaber

Caracals er mellemstore katte med slank krop. Mandlige karakaler er normalt mellem 78 og 108 cm lange og har en hale mellem 21 og 34 cm lang og vejer mellem 7,2 og 19 kg. Kvindelige karakaler har en længde på mellem 71 og 102,9 cm (28,0 og 40,5 in) med en hale på 18 til 31,5 cm (7,1 til 12,4 tommer) og vejer mellem 7 og 15,9 kg (15 og 35 lbs). Karakalen er kønsdimorf, og hunnerne er på næsten alle måder mindre end hannerne.

  en karakal

De har en stærk bygning og et kort ansigt med lange bagben, der er længere end forbenene, så kroppen ser ud til at hælde nedad fra gumpen. Deres mest fremtrædende træk er deres sorte tuftede ører, som kan måle 4,5 cm, hvor tuerne begynder at hænge efterhånden som dyret ældes. Deres lange ører indeholder 20 muskler, hvilket betyder, at de er ekstremt følsomme og gode til at hjælpe dem med at spore bytte. De har andre sorte mærker på deres krop - to sorte striber fra panden til næsen og et sort omrids af munden. Der er også hvide pletter omkring deres øjne og mund.

Karakaler omtales ofte som ørkenlosen, men de besidder faktisk ikke de samme fysiske egenskaber som medlemmer af losfamilien, såsom den karakteristiske hårklump omkring ansigtet eller en plettet eller plettet pels. I stedet er deres pels kort og tæt og er ensartet rødlig tan eller sandet, selvom sorte karakaler også er kendte. Deres underliv og indersiden af ​​deres ben er lysere, ofte med små rødlige aftegninger. Mens deres pels for det meste er blød, kan den blive grovere om sommeren.

Karakalen har i alt 30 tænder, med hjørnetænder, der er op til 2 cm (0,8 in) lange og skarpe. De har også en solbrun, busket hale, der måler omkring 8 til 13 inches lang og strækker sig til haserne, hvilket hjælper dem med at vende og holde sig på kurs, når de jager bytte. Deres skarpe kløer hjælper dem med at gribe ind i træer og klatre op i grene og hjælper dem også med at fange bytte.

Karakaler er tæt beslægtet med servaler og er omtrent lige store, men lever forskellige steder. Servaler kan lide at jage i fugtige, våde områder, mens karakaler forbliver i tørre, ørkenmiljøer.

Levetid

I naturen er den gennemsnitlige levetid for en karakal 12 år gammel. Men i fangenskab har karakaler været kendt for at blive op til 19 år gamle. Dette skyldes, at de, når de holdes i zoologiske haver, ikke er truet af rovdyr, får lægehjælp og behøver ikke at gå på jagt efter mad.

Kost

Caracals er kødædere og bytte på en række forskellige pattedyr. De mest almindelige dyr, de forgriber sig på, er gnavere, harer, hyraxer, antiloper, kaniner, fugle, slanger og firben. I modsætning til de andre små afrikanske katte vil Caracals ikke tøve med at dræbe byttedyr, der er større end dem selv, såsom ung kudu, bushbuck, impala, bjergrørbuk og springbuk. Karakaler vil endda vove sig på landmandens jord for at forgribe sig på husdyr såsom får og geder.

En karakal kan springe højere end 4 meter (12 fod) og fange fugle i luften og kan endda vride sig og ændre retning i luften. For at fange sit bytte, forfølger den dyret, indtil det er inden for 5 m (16 fod) fra det, hvorefter det løber det ned og dræber sit dyr med et bid i halsen eller i nakken.

De bryder sig ikke om at spise de tørre hår på dyr, de fanger, og vil bruge deres kløer til at fjerne det. De vil dog spise fjer, og vil endda spise råddent kød, hvis de er virkelig sultne.

Opførsel

Caracals lever alene det meste af tiden, selvom de kan leve i par. Som et natdyr er de meget hemmelighedsfulde og svære at observere. De er normalt mest aktive, når temperaturen falder til under 20 °C (68 °F). Nogle gange kan disse katte tilbagelægge så mange som 12 miles, når de søger deres territorium efter bytte. Når det er nødvendigt, kan de køre med en hastighed på 50 mph.

Caracals kan være vokale, spinde, når de er tilfredse og også lave en række andre lyde, herunder mjau, hvæsen, knurren og spyt. De er aggressive katte og er hurtige til at forsvare deres territorium mod andre dyr. For at advare andre karakaler om, at de invaderer deres territorium, vil de spidse deres kløer på træer som en visuel måde at lade andre vide, at området er besat. De frigiver også duft fra mellem tæerne for at beskytte deres område, og markerer sten og vegetation på dets territorium med urin. Nogle har endda teoretiseret, at årsagen til deres lange ører er, at de kan kommunikere med hinanden.

Reproduktion

Karakaler lever et ensomt liv, indtil de er klar til at parre sig. Ynglen foregår hele året, og hunnerne får brunst hver anden uge, medmindre de er drægtige. De viser en stigning i urinmærkning og danner midlertidige par med hannerne, når de er i brunst.

Drægtighedsperioden for en karakal er omkring to til tre måneder, hvorefter der fødes et kuld på mellem en og seks babyer. To er gennemsnittet. En caracal unge kaldes en killing og hver vejer omkring 7 til 9 ounce ved fødslen. De er normalt født i tæt vegetation eller øde huler af jordvarker og pindsvin og fødes med lukkede øjne, som åbner sig omkring 10 dage gamle. De kan ikke trækkes tilbage ved fødslen, og deres ører er også lukkede. Deres ører bliver oprejst, og deres kløer trækker sig tilbage mellem tre og fire uger gamle.

Caracal-killinger begynder at spise fast føde omkring den femte eller sjette uge, og deres mælketænder vises, når de er 50 dage gamle. Ved omkring ni til ti måneder gammel forlader en karakal sin mor. Nogle få hunner bliver dog tilbage hos deres mødre.

En karakal er kønsmoden, når den er et år gammel, selvom produktionen af ​​kønsceller begynder mellem 7 og 10 måneder gammel. Vellykket parring sker først efter 12 til 15 måneder.

  karakalen

Beliggenhed og levested

Karakaler lever for det meste i Afrika syd for Sahara, såvel som dele af Mellemøsten. De er godt tilpasset tørre områder og lever i savanner, skove og bjerge. I de asiatiske regioner findes de i skove og lever sjældent i tropiske eller ørkenmiljøer. Heldigvis har de ikke brug for meget vand for at overleve, og de får det meste af deres væske fra de dyr, som de dræber og spiser. De er godt tilpasset det varme vejr og sover i de varmeste timer på dagen og er mest aktive om natten.

Karakaler sover i huler, klippespalter, buske og endda grene af et træ. Deres krop og deres fødder er designet til at give dem mulighed for at bevæge sig og gå på varmt sand. De bevæger sig meget stille og falder godt ind i deres omgivelser for at undgå at blive byttet ud.

Bevaringsstatus

Karakalen er opført som mindste bekymring på IUCNs rødliste, men det nøjagtige antal af karakelbestanden er ukendt. Jagt på karakaler er forbudt i Afghanistan, Algeriet, Egypten, Indien, Iran, Israel, Jordan, Kasakhstan, Libanon, Marokko, Pakistan, Syrien, Tadsjikistan, Tunesien, Tyrkiet, Turkmenistan og Usbekistan.

De er tolerante over for mennesker, men ville ikke være et godt kæledyr! Når det er sagt, holder nogle mennesker karakaler som kæledyr, og det er blevet sagt, at de kan tæmmes, hvis de opdrages med mennesker fra en meget ung alder.

Trusler

De to vigtigste rovdyr af karakaler er løver og hyæner, da de bor i samme område som karakaler. Mennesker er også en trussel mod karakaler, især hvis de vandrer ind på landbrugsjord. I dele af Sydafrika og Namibia har de fleste jordejere lov til at dræbe karakaler på syne, hvis de anses for at være en trussel mod dem eller deres ejendom.

Tab af levesteder er en anden trussel for disse dyr. Landbrugets ekspansion og bygning af veje truer karakalmiljøet, og de bliver ofte dræbt i trafikulykker i Tyrkiet og Iran. Derudover er de truet af jagt på kæledyrshandelen på Den Arabiske Halvø.

Tjek mere dyr, der begynder med bogstavet C