Brøleaber

Vælg Navnet På Kæledyret







Billedkilde

Slægt: Alouatta – Mantled Howler

Det Mantled Howler Monkey , (Alouatta palliata), eller nogle gange den gyldne kappede hylende abe, er en art af brøleabe, en type New World abe, fra Central og Sydamerika . Mantled Howlers tager deres 'mantled' navn fra de lange vagthår på deres sider.

Flere underarter af Mantled Howler er blevet anerkendt:

Ecuadoriansk mantled hylende abe , (Alouatta palliata equatorialis), i Colombia , Costa Rica , Ecuador , Panama og Peru .
Gyldne kappehylende abe , (Alouatta palliata palliata), i Costa Rica, Guatemala , Honduras og Nicaragua .
Mexicansk hylende abe , (mexicansk Alouatta palliata), i Mexico .

To yderligere underarter af Mantled Howler er nogle gange anerkendt, men de er mere generelt anerkendt som underarter af Coiba Island Howler, (Allouatta coibensis), selvom beviserne ikke er afgørende:

Azuero hylende abe , (Alouatta palliata trabeata), i Panama;
Coiba Island hylende abe , (Alouatta palliata coibensis), i Panama.

The Mantled Howler Monkey er hjemmehørende i Colombia, Costa Rica, Ecuador, Honduras, Guatemala, Mexico, Nicaragua og Panama. The Mantled Howler Monkey er blandt de mest almindeligt sete og hørte primater i mange mellemamerikanske nationalparker, herunder Manuel Antonio, Corcovado og Soberania.

Mantled Howlers udseende ligner andre brøleaber bortset fra farven. The Mantled Howler Monkey er primært sort bortset fra en guldkant til at polere hår på hver side, der giver den dets almindelige navn. Når hannerne bliver modne, bliver pungen hvid. Hunnerne er 18 til 25 tommer i kropslængde og hannerne er 20 til 27 tommer. Dens gribehale er 21 til 26 tommer lang. Voksne hunner vejer generelt mellem 6 og 17 pund, mens hanner typisk vejer 10 til 22 pund.

The Mantled Howler Monkey bruger en bred vifte af vokaliseringer, herunder gøen, grynten og bulen. Hylen, der er karakteristiske for denne gruppe af aber, og som giver denne art dens almindelige navn, frembringes ved daggry og skumring, såvel som som reaktion på forstyrrelser. Bevægelse inden for regnskovens baldakin og gulv inkluderer quadrupedalism (gå, løb og galoppering på støtter), brodannelse (krydsning af huller ved at strække) og klatring. Gruppestørrelsen varierer fra 10 til 20 medlemmer, generelt 1 til 3 voksne mænd og 5 til 10 voksne kvinder. Grooming adfærd i Mantled Howlers har vist sig at afspejle socialt hierarki, hvor dominerende individer plejer underordnede.

Mantled Howler Aben er beskyttet mod international handel i henhold til appendiks I til konventionen om international handel med truede arter (CITES). De er mest udsat for fragmentering af regnskov, som har forårsaget tvungen flytning af grupper til mindre beboelige områder.

Slægt: Alouatta – Black Howler Monkey

Det Sort brøleabe (Alouatta caraya) er en art af brøleabe, fra Argentina, Bolivia, Brasilien og Paraguay. Det er det sydligste medlem af Alouatta-slægten. Den sorte brøleabe lever i grupper på 3 til 19 individer (normalt 7 til 9). Der er normalt 1 – 3 hanner for hver 7 – 9 hunner i en gruppe. Ved parring parrer hanner og hunner inden for en enkelt gruppe.

Opkaldt efter deres vokaliseringer kan Black Howler Monkey høres oftest omkring solopgang. Dette 'daggry-kor' lyder meget mere som brøl end hylen, og det annoncerer brølerens position som et middel til at undgå konflikter med andre grupper. Black Howler Monkeys kaldet kan høres op til 5 kilometer væk.

Sorte brøleaber sover eller hviler normalt op til 80 % af dagen, hvilket gør den til en af ​​de mindst aktive aber i den nye verden. Deres levested er skov, hvor de for det meste spiser blade, men den spiser også lejlighedsvis frugt, såsom figner.

Sorte brøleaber foretrækker generelt at gå og klatre frem for at løbe eller springe. Halen er meget stærk og fungerer som et femte lem, hvilket giver aberne større alsidighed, når de klatrer, og giver dem større sikkerhed ved lejlighedsvis fald fra en høj gren. Fordi deres lemstruktur gør terrestrisk bevægelse akavet, tilbringer de det meste af deres tid i træerne og kommer kun ned efter vand under tørre perioder. Ellers drikker aberne ved at væde deres hånd på et fugtigt blad og så slikke deres hånds vand.

Black Howler Monkeys levetid er op til 20 år, dog mere almindeligt 15 år i naturen. The Black Howler Monkey findes også i Guyanas regnskove.

Drægtighed varer omkring 6 måneder, og en unge fødes, som bæres under moderen. Ungerne fravænnes omkring 1 og et halvt år og bliver cirka 20 år gamle. Flere hunner vil hjælpe med at passe en enkelt baby (kaldet allomothering), bære, pleje og beskytte den, og selv hannerne vil også hjælpe, selvom unge hanner ikke må gøre det, da de nogle gange kan skade spædbarnet.

Slægt: Alouatta – Andre brøleabearter

Det Coiba Island Howler Monkey (Alouatta coibensis) er en art brøleabe, der er endemisk for Panama. Selvom Coiba Island Howler generelt er anerkendt som en separat art, er mitokondriel DNA-test uafklaret med hensyn til, om det faktisk er en underart af Mantled Howler.

Det Guatemalansk sort brøleabe (Alouatta pigra) er en art af brøleabe fra Mellemamerika. Den findes i Belize, Guatemala og Mexico.

Det Rødhændet brøleabe (Alouatta belzebul) er en art af brøleabe, der er endemisk for Brasilien . Denne abe er normalt helt sort, men i nogle områder kan hunner have røde fødder og halespids.

Det Brun brøleabe (Alouatta guariba) også kendt som Brown Howling Monkey er en art af brøleabe, der lever i Argentina og Brasilien. Den brune brøleabe lever i grupper på 2 til 11 individer.

Der er to underarter:

Northern Brown Howler (Alouatta guariba guariba)
Southern Brown Howler (Alouatta guariba græder)

Det Guyanans røde brøleabe (Alouatta macconnelli) er en art af brøleabe, der er hjemmehørende i Guyana, Trinidad, Fransk Guyana og Brasilien.

Det Amazon Black Howler Monkey (Alouatta nigerrima) er en art af brøleabe, der er endemisk i Brasilien.

Det Boliviansk rød brøleabe (Alouatta sara) er en art af brøleabe, der er endemisk for bolivia .

Det Venezuelansk rød brøleabe (Alouatta seniculus) er en sydamerikansk art af brøleabe fundet i Colombia, Venezuela , Trinidad, Guyana, Fransk Guyana, Brasilien, Ecuador, Peru og Bolivia. Den venezuelanske røde brøleabe lever i grupper på 3 til 9 individer.

Howler Monkey Conservation Status

Trusler mod brøleaber omfatter at blive jaget for mad og eksport. Som med mange andre arter i Sydamerika, selvom de ikke officielt er truet af udryddelse, bliver deres levesteder støt ødelagt, og der er måske kun 100.000, der overlever i naturen nu.