16 forskellige typer hyrdehunde
Andet / 2026
BilledkildeDet Almindelig isfugl (Alcedo atthis), er en af Storbritanniens mest farvestrålende og interessante fugle.
Isfugle er udbredt, især i det centrale og sydlige England, og bliver mindre almindelige længere mod nord, men efter nogle fald i sidste århundrede, er de i øjeblikket stigende i deres udbredelse i Skotland.
Isfugle findes ved stille eller langsomt strømmende vand såsom søer, kanaler og floder i lavlandsområder. Om vinteren flytter nogle individer til flodmundinger og kysten. Nogle gange kan de besøge havedamme af passende størrelse.
Antallet af ynglepar i Storbritannien er 6.100 (4.400 i Storbritannien og 1.700 i Irland).

Almindelige isfugle måler 17 – 19 centimeter i længden, vejer mellem 34 – 46 gram og har et vingefang på 25 centimeter. Deres næb er omkring 4 centimeter langt og spidst. Isfugle har korte, orangefarvede ben. Isfugle er meget farvestrålende. Farven på deres vinger er en blå/grøn farve, og deres overside, rumpe og hale er en klar blå farve. Deres underside er lys orange, og de har en lille, hvid hagesmæk under næbbet, på halsen.
Isfuglens hoved er blåt med orange mærker foran og bag fuglens øjne og et hvidt mærke på hver side af hovedet. Disse lyse, smukke farver er mere tydelige, når fuglen er på flugt.
Hankongefugle og hunkongefugle er næsten identiske bortset fra en orange farve med en sort spids på den nederste del af hunnens næb/mandibler. Unge isfugle ligner de voksne i udseende, dog har de en matere og grønnere overside, lysere underside, sort næb og i starten sorte ben.
Isfugle har et meget skarpt syn. Isfuglen har monokulært syn (hvor hvert øje bruges separat) i luften og binokulært syn (hvor begge øjne bruges sammen) i vand. Undervandssynet er ikke så skarpt som i luften, dog er evnen til at bedømme afstanden af et bytte i bevægelse vigtigere end billedets skarphed.
Den almindelige isfugl har ingen særlig sang, men de vokaliserer ved hjælp af et skinger 'tsee' eller 'tsee-tsee' opkald. Deres flyveopkald er en kort skarp fløjt, chee, gentaget to eller tre gange. Angste fugle udsender en barsk, shit-it-it, og nestlings kalder på mad med en klukkende lyd.
I tempererede områder bor isfugle i klare, langsomt strømmende vandløb og floder og søer med velbevoksede bredder. Isfugle findes ofte i krat og buske med overhængende grene tæt på lavt åbent vand, hvor den jager. Om vinteren er isfuglen mere kystnær og spiser ofte i flodmundinger eller havne og langs klippefyldte kyster.
Isfugle lever af akvatiske insekter som guldsmedelarver og vandbiller og små fisk, der spænder fra 1 tomme til 5 inches lange, såsom pindebacks, minnows, lille skalle og ørred. Omkring 60% af fødevarerne er fisk. Om vinteren lever isfugle op af krebsdyr, herunder ferskvandsrejer. Isfuglen jager fra en aborre 1 – 2 meter (3 – 6 fod) over vandet, på en gren, stolpe eller flodbred med næbbet pegende nedad, mens den søger efter bytte.
Kingfisher-fuglen vipper med hovedet, når der opdages mad for at måle afstanden og styrter stejlt ned for at gribe sit bytte, normalt ikke dybere end 25 centimeter (19 tommer) under vandoverfladen.
Vingerne åbnes under vand, og de åbne øjne er beskyttet af det gennemsigtige tredje øjenlåg. Fuglen rejser sig med næbbet først fra overfladen og flyver tilbage til sin aborre. Ved aborren justeres fisken, indtil den holdes tæt på halen og slås mod aborren flere gange. Når fisken er død, sluges den med hovedet først. Et par gange dagligt opstødes en lille grålig pellet af fiskeben og andre ufordøjelige rester.
Som alle isfugle er isfuglen meget territorial. Da den skal spise omkring 60 % af sin kropsvægt hver dag, er det vigtigt at have kontrol over en passende flodstrækning. Det er ensomt det meste af året, og raster alene i tungt dække. Hvis en anden isfugl kommer ind på dens territorium, kan begge fugle 'vises' fra siddepinde og slagsmål. En fugl vil gribe de andres næb og forsøge at holde det under vand. Par dannes om efteråret, men hver fugl bevarer sit eget territorium, generelt mindst 1 kilometer langt.
Kingfisher-frieri finder sted om foråret. Hannen vil nærme sig hunnen med en fisk i næbbet. Han vil holde den, så hovedet på fisken vender udad og forsøge at fodre den til hunnen. Hvis han ikke lykkes, vil han simpelthen spise fisken selv. Han skal muligvis gentage denne fodringsadfærd i nogen tid, før parringen finder sted. Isfugle laver huler i sandede flodbredder. Graven består af en vandret tunnel med et redekammer for enden og er normalt omkring en meter lang.
Hunnen lægger omkring 5 eller 7 hvide, blanke æg, men vil nogle gange lægge op til 10 æg. Æggene er i gennemsnit 1,9 centimeter i bredden, 2,2 centimeter i længden og vejer omkring 4,3 gram, hvoraf 50 % er skal. Hannen og hunnen deler jobbet med at ruge æggene i omkring 20 dage. Begge ruger om dagen, dog ruger kun hunkongefuglen om natten. Æggene klækkes i løbet af 19 – 20 dage, og ungerne bliver i reden i yderligere 24 – 25 dage, nogle gange længere. Når de er store nok, vil de unge fugle komme til hulens indgang for at blive fodret. To til tre yngel kan opdrættes på en sæson.
I ynglesæsonen kan isfugle ofte ses på jagt omkring de dybe bassiner, der dannes i floders sving. Disse steder er rige på de unge fisk, som isfuglene fodrer deres unger. En sulten yngel af en isfugl kan kræve over 100 fisk om dagen af deres forældre.
De tidlige dage for de unge isfugle er de farligste. Cirka fire dage efter at de har forladt rederne, vil ungerne tage deres første dyk i vandet for at finde bytte. Desværre kan de, der ikke har lært at fiske på dette tidspunkt, blive vandlidende og drukne. Omkring kun halvdelen overlever mere end en uge eller to.
Meget få fugle lever længere end én ynglesæson. Den ældste isfugl nogensinde var 21 år gammel.
Isfugle er meget følsomme over for koldt vejr, og en særlig hård vinter kan alvorligt reducere isfuglebestandene. Isfuglebestandene svinger meget på grund af dette. De er dog ikke opført på IUCNs rødliste.
Tjek mere dyr, der begynder med bogstavet C