Moskus okse
Andet / 2026
BilledkildeDet Scarlet ara (Ara macao) er en stor, meget farverig papegøje, der lever i de tropiske fugtige miljøer i Amazonas regnskoven.
Den Scarlet Ara er hjemmehørende i fugtige stedsegrønne skove i de amerikanske troper, fra Mellemamerika og Sydamerika, herunder det østlige Mexico, Guatemala, Belize, Colombia, Ecuador, Amazonas Peru og Brasilien.
Den Scarlet Ara opholder sig i lavlandet op til 500 meter (tidligere op til 1000 meter). Scarlet Macaws sædvanlige levesteder er de nye lag og baldakinlag i regnskoven.
Den Scarlet Ara er omkring 81 til 96 centimeter (32 til 36 inches) lang, hvoraf mere end halvdelen er den spidse, graduerede hale typisk for araer. Deres gennemsnitlige vægt er omkring et kilogram (2 til 2,5 pund). Deres fjerdragt er for det meste skarlagen, men gumpen og haledækfjerene er lyseblå. Deres større øvre vingedækfjere er gule, oversiden af vingernes svingfjer er mørkeblå, ligesom enderne af halefjerene og undersiden af vinge- og halefjerene er mørkerøde med metallisk guld iris.
Scarlet araerne har bar hvid hud omkring øjet og derfra til næbben. Deres øverste mandibel er for det meste bleg i farven, og den nederste er sort. Både mandlige og kvindelige Scarlet araer er ens. Den eneste forskel mellem aldre er, at unge fugle har mørke øjne, og voksne har lysegule øjne.
Scarlet araer laver højlydte, lavmælte, halsende squawks og skrig.
Wild Scarlet Ara spiser for det meste frugt og frø, inklusive store, hårde frø. Ligesom andre papegøjer er de frørovdyr, de ødelægger de frø, de spiser, og spreder dem ikke. Nogle araer ses nogle gange spise ler fra flodbredder.
Et typisk syn er en enkelt Scarlet Ara eller et par Scarlet Ara, der flyver over skovens baldakin, selvom der i nogle områder kan ses flokke. Disse storslåede fugle kan flyve med hastigheder op til 35 miles i timen (56 kilometer i timen) og har en levetid på omkring 80 år.
Som de fleste papegøjer, lægger hunnen Scarlet Ara 2 til 4 hvide æg i et træhulrum. Ungerne klækkes efter 24 til 25 dage. De flyver omkring 105 dage senere og forlader deres forældre et år senere.
Scarlet ara er en truet art på grund af deres fangst som kæledyr og tab af levesteder.
Før de Scarlet araer faldt i befolkning, omfattede dens udbredelse store dele af Costa Rica. I 1960'erne havde Scarlet Ara dog været faldende i antal på grund af en kombination af faktorer, især jagt, krybskytteri og ødelæggelse af levesteder gennem skovrydning. Ydermere spillede sprøjtning af pesticider fra virksomheder, der dyrkede og sælger bananer til eksport, en væsentlig rolle i at mindske bestanden af Scarlet Ara.
Som kæledyr er Scarlet Macaws populære burfugle for dem, der kan betale både den høje pris for fuglen og prisen for det store bur, der kræves. Du bør kunne tolerere deres høje opkald og kan give dem lang tid uden for deres bure. De betragtes som omgængelige og kærlige, og nogle taler ret godt.