Shih Poo: Ultimate Pet Parent Care Guide og 7 sjove fakta
Racer / 2026
Billedkilde
Sølvaber (Cercopithecus doggetti) findes i Afrika , centralt mod syd Asien , Japan , og Indien . Sølvaber bor i regnskov, øer, stepper, bjerge og savanne, afhængigt af arten. Sølvaber er frugtsommelige og bladrige i naturen og spiser hovedsageligt frugter og blade. Derudover spiser de også små insekter.
Sølvaber har generelt en smal næse, en smal skillevæg, tætsiddende næsebor rettet fremad eller nedad, knoglede øregange, to præmolarer i hver halvdel af hver kæbe og hårde pletter af bar hud (ischial callosities) på balderne. De har også kindposer.
Sølvaber er daglige og trælevende. Ligesom de fleste af deres slægtninge i Cercopithecidae-familien lever de i grupper med én dominerende han og hans kvindelige harem. Grooming udvikler bånd mellem afkom og kvindelige voksne.
Hunsølvaber indleder parring med hannen. Den kvindelige sølvabe føder et enkelt afkom efter en drægtighedsperiode på 5 måneder. Ynglesæsonen finder sted hele året.
Spædbørn fravænnes ved 6 måneder. Både han- og hun-sølvaber når seksuel modenhed ved 3 års alderen. I lighed med dens slægtninge er sølvabernes levetid omkring 20-25 år.
Som det er tilfældet for andre aber, der bor i skoven, bliver sølvaber ofre for leoparder. Andre potentielle rovdyr omfatter slanger og rovfugle.
Som bytteart har sølvaber sandsynligvis en vis indflydelse på rovdyrpopulationer. Derudover vil de sandsynligvis være vigtige i frøspredning på grund af deres nøjsomhed.

Det Gylden abe (Cercopithecus kandti) er også kendt som Sichuan Snub-nosed Abe. Den gyldne abe er et af de smukkeste og mest sjældne dyr i verden. Selvom det siges at være unikt for Kina, er det faktisk bosat i Albertines Rift i Afrika. En stor dal, der løber fra nord til syd i omkring 5.000 kilometer fra nord Syrien i Sydvestasien til det centrale Mozambique i Østafrika.
Lokalbefolkningen har længe troet, at Golden Monkey-pels afværger gigt, og tidligere var det kun manchuriske embedsmænd, der fik lov til at bære frakker lavet af deres skind. Endemisk til Albertines Rift, den gyldne abe er begrænset til Virunga-vulkanerne.
Den lever i den højeste højde (over 10.000 fod) af enhver primat og er et af de mest truede dyr på jorden, med kun 1.500 individer, der lever i naturen i fragmenterede populationer. Gyldne aber lever hovedsageligt i træerne, selvom gyldne aber også bruger meget tid på jorden.
Den gyldne abe har et blødt skind, et rundt hoved, korte ører og en hale lige så lang som eller længere end dens kropslængde. Gyldne aber varierer i længde mellem 57 og 76 centimeter med en hale på op til 72 centimeter lang.
Et par lyse og smukke øjne funkler på dets azurblå ansigt. Den har en lille snub-næse og et sarkom i mundvigen, som bliver større og hårdere med tiden. Dens lange lokker ligner skinnende gulduld.
Gyldne aber lever i meget store grupper på op til 600 individer, der deler sig i bånd på 60 – 70 individer om vinteren. Hanner og hunner laver forskellige opkald, mens det er kendt, at medlemmer af samme gruppe synger sammen. Grooming udvikler bånd mellem afkom og kvindelige voksne.
Gyldne aber lever i et barsk miljø, så de har tilpasset sig en varieret kost, lige fra træblade, fyrre- og grannåle, bambusskud, knopper, frugter, laver, bark, insekter, orme, småfugle og deres æg.
Hunlige gyldne aber modnes omkring 4 – 5 år og får et afkom efter omkring 7 – 8 måneders drægtighed. Gyldne aber har en levetid svarende til deres slægtninge - 20 - 25 år.
Den gyldne abe er en truet art og står over for en række igangværende trusler og de vedvarende virkninger af tidligere forstyrrelser, herunder tab af levesteder, menneskelig prædation og den biologiske sårbarhed, der er forbundet med, at hele arten forekommer i elleve små, isolerede populationer. Som det gælder for andre aber, der bor i skoven, bliver gyldne aber ofre for leoparder. Andre potentielle rovdyr omfatter slanger og rovfugle.

Det Blå abe eller diademed abe (Cercopithecus mitis) er en art af guenon, der er hjemmehørende i forskellige dele af det østlige, centrale og sydlige Afrika, herunder Congo Flodbassin.
Den blå abe findes i regnskove og bjergbambusskove og lever stort set i skovens baldakin og kommer sjældent til jorden. Den er meget afhængig af fugtige, skyggefulde områder med masser af vand.
På trods af sit navn er Blue Monkey ikke mærkbart blå. Den har lidt hår i ansigtet, og det giver nogle gange et blåt udseende, men det har aldrig det livagtige blå udseende som en mandrill, for eksempel.
Blue Monkeys pels er kort og hovedsageligt en gråbrun farve bortset fra ansigtet (som er mørkt med en bleg eller gullig plet på panden – 'diademet', som arten får sit almindelige navn fra) og kappen, som varierer mellem underarter.
Typiske størrelser er fra 50 til 65 centimeter lange (ikke medregnet halen, som er næsten lige så lang som resten af dyret), med hunner, der vejer lidt over 4 kilo og hanner op til 8 kilo. Blå aber er katarrhin - næseborene er tæt sammen og de vender nedad. Neglen på hvert ciffer er fladtrykt, og tommelfingeren er modsat.
Den blå abe spiser hovedsageligt frugt og blade, men det vil tage nogle langsommere hvirvelløse dyr. Den blå abe har kindposer til at bære mad i, mens den fouragerer.
Blå aber er daglige og trælevende. Blåaber lever i grupper, der spænder fra 10 til 40 individer, der kun indeholder en enkelt voksen han. Den blå abe findes ofte i grupper med andre arter af aber såsom rødhaleaben og forskellige røde colobus-aber. Dette er sandsynligvis for ekstra beskyttelse mod rovdyr. Grupperne har et enestående socialt system.
Alfahannen modtager alle kopulationerne fra trophunerne. Han beskytter også troppen mod andre beslægtede tropper og mænd. Kvindelige blå aber har en tendens til at deltage i konfrontationer med andre artsfæller. Når overtagelser sker, bliver den tidligere alfahan ofte smidt ud af gruppen.
Hunlige blåaber er dem, der indleder parring med hannen. Den blå hunabe føder et enkelt afkom efter en drægtighedsperiode på 5 måneder. Ynglesæsonen finder sted hele året. Spædbørn fravænnes ved 6 måneder.
Både han- og hun-blåaber når seksuel modenhed ved 3 år. Ungerne er relativt veludviklede ved fødslen, med åbne øjne og evnen til at tage fat i deres mor og støtte deres egen vægt. Hunnerne forsyner deres unger med mælk i omkring 6 måneder.
Mødrepleje forekommer blandt de kvindelige troppemedlemmer. Levetiden for denne art er ikke blevet rapporteret, men hvis blå aber er ligesom andre medlemmer af slægten Cercopithecus, er den maksimale levetid sandsynligvis omkring 20 år.
Som bytteart har disse aber sandsynligvis en vis indflydelse på rovdyrpopulationer. Derudover vil de sandsynligvis være vigtige i frøspredning på grund af deres nøjsomhed.
Blue Monkeys er opført med IUCNI som sårbare og på den amerikanske føderale liste som truede. Overlevelsestrusler mod blå aber omfatter ødelæggelse af levesteder, såsom rydning af regnskove. Blå aber bliver også ødelagt for at spise dyrkede afgrøder eller ødelægge eksotiske træer.
Som det er tilfældet for andre aber, der bor i skoven, bliver blå aber ofre for leoparder. Andre potentielle rovdyr omfatter slanger og rovfugle.