14 utrolige hybriddyr
Andet / 2026

Quokkaen (Setonix brachyurus) er et lille pungdyr, der findes i Australien . Det er det eneste medlem af slægten Setonix. Disse dyr er unikke af flere grunde: De er en af de få arter, der kan smile, og de er det eneste pattedyr, der kan opbevare vand i halen.
Quokkaer bor typisk i tætte skove og skove, men kan også findes nær kystområder.
De er planteædere og spiser blade, blomster og græsser.
Quokkaer har kort brun pels og er omtrent på størrelse med en huskat. De har lange bagben og små forben.
Quokkaer er små pungdyr der vejer omkring 1,5 kg (3-4 lbs.). De har en sfærisk, kompakt form, der er 40 til 54 cm lang (16 til 21 in.).
Deres hale bruges til at opbevare vand, og de har en pose på maven, hvor de bærer deres unger.

En quokkas livscyklus begynder med parringssæsonen, som finder sted fra januar til marts. Efter en drægtighedsperiode på omkring 28 dage føder hunnen quokka en enkelt joey.
Joeyen vil blive i sin mors pose i omkring fem måneder, før den er klar til at vove sig ud på egen hånd. Når den forlader posen, vil den unge quokka fortsætte med at bo hos sin mor, indtil den er omkring 18 måneder gammel.
Derefter vil quokkaen gå af sig selv for at finde en mage og starte cyklussen på ny.
Quokkaer er relativt langlivede dyr, med en levetid på op til 12 år i naturen og op til 15 år i fangenskab.
Som nævnt før er quokkaer planteædere. Deres kost består af blade, blomster og græsser. De kan få alt det vand, de har brug for, fra de planter, de spiser.
I fangenskab fodres quokkaer ofte med en kost af frugt og grøntsager samt hø og pellets.
Quokkaer findes i tætte skove og skove, men de kan også findes i nærheden af kystområder. De er hjemmehørende i Australien og kan findes på Rottnest Island og Bald Island, samt i zoologiske haver rundt om i verden.
Rottnest Island er en lille ø ud for Perths kyst i det vestlige Australien. Det er hjemsted for en stor bestand af quokkaer og er et populært turistmål for folk, der ønsker at se disse dyr tæt på.
Quokkaen er opført som en sårbare arter af International Union for Conservation of Nature (IUCN).
Dette skyldes tab og nedbrydning af levesteder samt rovdyr som ræve og katte på fastlandet.
Den største trussel mod quokkas er klimaændringer.
Efterhånden som klimaet bliver varmere, bliver quokkaernes levesteder tørrere, og de risikerer dehydrering og skovbrande. For at beskytte disse dyr er det vigtigt at bevare deres levesteder og reducere menneskeskabt forurening og drivhusgasemissioner.