Guava frugtdue
Andet / 2026

Både Almindelig flodhest (Hippopotamus amphibius) og Pygmæ flodhest (Choeropsis liberiensis) er en del af familien 'Hippopotamidae'. Pygmæflodhest er et stort pattedyr, der er hjemmehørende i skovene og sumpene i det vestlige Afrika.
Pygmæflodheste er ret sjældne, og det ser ud til, at der aldrig har været mange af dem på én gang.
Selvom pygmæflodheste ligner deres større slægtninge, den almindelige flodhest, kan nærmere observation definere flere forskelle. Pygmæflodheste er relativt mindre og vejer mellem 350 – 550 pund. De er 2 og en halv fod høje og måler 5 fod fra hoved til hale. Pygmæflodhest er tilbagetrukket og nataktiv.

Pygmæflodhest viser mange terrestriske tilpasninger, men ligesom sin større fætter er den semi-akvatisk og er afhængig af vand for at holde huden fugtet og kropstemperaturen kølig. Adfærd som parring og fødsel kan forekomme i vand eller på land. Deres hud er grønlig-sort, skygger til en cremet grå på underkroppen.
Pygmæflodheste er gode svømmere og har stærke muskuløse ventiler, der lukker deres ører og næsebor, når de dykker ned i vandet.
Hvorimod Almindelig Flodhest producerer en rød væske fra deres hud, Pygmy Hippo udskiller en hvid væske, som har samme effekt som at beskytte deres hud mod sol og infektioner.
I modsætning til den almindelige flodhest er øjnene på en pygmæflodhest placeret på siderne af deres hoveder, og deres næsebor er lavere nede på deres næseparti. De har fire tæer på hver fod, der er mere udbredt med mindre bånd end almindelige flodheste, hvilket giver dem mere stabilitet på land.
Pygmæflodhest er planteædende og lever af de bregner, bredbladede planter, græsser og frugter, den finder i skovene. Pygmæflodheste begynder normalt at spise om eftermiddagen og fortsætter indtil midnat. Pygmy Flodheste har også flerkammermaver, der fungerer som en drøvtygger ('drøvtygger' betyder et hovdyr, nogle gange hornede dyr, der har mere end én mave og tygger opstødt, delvist fordøjet mad). Ligesom den almindelige flodhest tygger de ikke deres drøvling, de nyder fordelene ved at drøvtygge, men klassificeres som 'pseudo-drøvtyggere' - ('pseudo' betyder - tilsyneladende ens eller falsk).

Ligesom almindelige flodheste kan pygmæflodheste være ekstremt aggressive. Selvom de ikke er territoriale, vil de stadig angribe indtrængere til deres miljø. Pygmæflodheste har skarpe tænder og store hjørnetænder og viser dem frem med deres store 'gab'-type holdning for at skræmme mulige fjender, hvis de føler sig truet.
På grund af deres hemmelighedsfulde, natlige vaner, er lidt kendt om Pygmy Hippo livsstil. Hvad man ved er, at Pygmy-flodheste ikke er en selskabelig gruppe som almindelige flodheste. De har tendens til at leve enkeltstående eller i par. Pygmæflodheste er heller ikke territoriale – en Pygmæflodheste vil vandre ind i en anden Pygmys hjemmebane uden problemer. En Pygmys hjemmebane er veldefineret med stier af møg, som de spreder med deres hale under afføring (med afføring).
Af og til kan hannerne slås om hunnerne, hvor de bruger de samme teknikker som den almindelige flodhest - ved at bruge deres tænder og kæber. Når mandlige og kvindelige Pygmy-flodhester findes sammen, er de sandsynligvis sammen (holde hinanden med selskab) før parring. Dette frieri findes ikke hos almindelige flodheste.
Parringen foregår i eller ude af vandet. Parringsalderen begynder ved omkring 3 år gammel i Pygmys. Pygmy-flodhest-hunnen bærer sin baby i omkring 6-7 måneder og føder derefter en enkelt kalv. Kalven vil veje omkring 10 - 14 pund. En pygmæflodhests levetid er mellem 30 og 50 år.

Pygmæflodheste er ekstremt sjældne i naturen - der er sandsynligvis kun et par tusinde af dem rundt omkring. Deres største trusler er tab af skovhabitat på grund af træindustrien og at blive jaget af mennesker for kød og stødtænd.
En bestemt underart af pygmæflodhest er kritisk truet. Selvom de er truet i naturen, yngler Pygmy Flodheste i stort antal i zoologiske haver. I november 2003 er der 178 pygmæflodhester i 74 samlinger rundt om i verden. De fleste, hvis ikke alle, af disse dyr blev født i zoologiske haver af zoo-fødte forældre.