Napolitansk mastiff
Hunderacer / 2026
BilledkildeDet Amerikansk østersfanger (Haematopus palliatus) er en meget stor strandfugl, der tilhører familien Haematopodidae. Det kan findes langs Atlanterhavet og Golfkysten i USA, og den nuværende befolkning menes at være 43.000. Den amerikanske østersfanger tilhører slægten Haematopus og ordenen Charadriiformes.
Fuglen er kendetegnet ved sin sorte og hvide krop og en lang, tyk orange næb. Den blev oprindeligt kaldt 'havtærten', men blev omdøbt i 1731, da naturforsker Mark Catesby observerede fuglen, der spiste østers.
IUCNs rødliste mærker den amerikanske østersfanger som mindste bekymring, da det samlede antal individer menes at være stabilt og faktisk stigende i tilfældet med USA. På trods af dette er fuglen i nogle stater opført som en art af bekymring på grund af lave og faldende bestande.

Den amerikanske østerscatcher er en stor fugl, der er 40 til 44 cm lang, har et gennemsnitligt vingefang på 81 cm og vejer mellem 400 og 700 g. Hunnerne er normalt større end hannerne, selvom de to køn ligner hinanden meget.
De har en sort og hvid fjerdragt og et langt, lyst orange næb. Deres hoved og bryst er sorte og deres ryg, vinger og hale er grålig-sorte. Undersiden er hvid, ligesom fjer på den inderste del af vingen bliver synlige under flugten. De har gule iris og øjnene har orange orbitalringe. Deres ben er lyserøde.
Deres lange, lige, mejsellignende næb er rød til orange i farven, med mørke farvestoffer synlige mod enden hos unge.
Den amerikanske østers har en gennemsnitlig levetid på omkring 17 år.

Den amerikanske østersfanger lever hovedsageligt af marine hvirvelløse dyr, muslinger, bløddyr, muslinger, østers, orme , muslinger, krabber og skaldyr. De vil også spise små fisk. Ved hjælp af deres lange og stærke næb er de i stand til at åbne krabbeskaller og østersskaller.
De bruger to fodringsmetoder - 'stikker', hvor en fugl går rundt i et blotlagt skaldyrsbed, indtil den får øje på en åben toskallet, som den hurtigt stikker, og 'hamring', hvor fuglen blot plukker en enkelt musling fra en gruppe muslinger. , tager den til et andet sted og holder den i næbbet på en sådan måde, at skallen let knækker, når den begynder at hamre.
Stik kan være farligt, og østersfangerne drukner nogle gange, når de ikke helt afskærer den muskel, der får skallen til at klemme sammen.
Amerikanske østerspatruljerer patruljerer strandene efter mad og er noget nærgående, de kommer faktisk tæt på turisterne. Kyllinger ses ofte forsøge at få deres egen mad, når de kun er et par uger gamle. Denne adfærd er typisk for kystfugle som er mindre afhængige af deres forældre end havfugle .
Den amerikanske østerscatcher er en social art og har en tendens til at raste i fælleskab i grupper med op til 100 eller flere individer. I løbet af dagen kan disse fugle ses løbe eller gå oftere end flyvende.
Deres normale flyvemønster er hurtige og dybe vingeslag. Dette bliver blødere under frieri, og når rovdyr er i nærheden. Meget af deres daglige rutine går med at pudse, klø sig i hovedet, sove, stå og solbade.
Disse fugle er meget vokale. Deres kald er højt, stigende og derefter faldende. Det bruges til en række forskellige formål, herunder: hilsener mellem individer, advarselsalarmer, territoriale stridigheder, etablering af dominans i fodringsområder og tiggeri om mad fra forældre.
Den amerikanske østerscatcher er typisk monogam. De tiltrækker deres kammerater ved at udføre frieri, der inkluderer både visuelle og auditive aspekter. Bejlende fugle går parallelt med hinanden, mens de holder nakken strakt, kigger nedad og laver et højt pipingkald. Ynglen påbegyndes normalt af hunnen, som stivner kroppen, løfter halen, retter benene ud, bøjer sig fremad og trækker i nakken. Hannen reagerer på denne ændring i holdning ved at montere hunnen i 1 til 2 sekunder.
Opdræt finder normalt sted mellem februar og juli og opdrætter én yngel pr. sommer. Både hannen og hunnen er involveret i redebygning, rugning, inkubation og redeforsvar. De skaber en rede i lavvandede skrammer langs jorden, som normalt er placeret på strandenge, klippekyster eller strande. Deres redepladser varierer generelt fra 1 til 2 m over havets overflade.
Østerscatcher rejser normalt en gruppe af to eller tre æg. De klækkes efter omkring 24 til 28 dage. Unger er præcociale og forlader reden inden for 24 timer efter udklækningen. Begge forældre fodrer ungerne, indtil de flyver, hvilket normalt er efter 35 dage. Kyllinger er afhængige af deres forældre for at få mad, indtil deres næb bliver stærke nok til at sondere og stikke. Forældrene vil hente bløde dele af marine hvirvelløse dyr og enten bære dem tilbage eller spise og opstøde dem til deres unger.
Nogle unge bliver hos deres forældre i op til 6 måneder. De bliver kønsmodne mellem tre og fire år.
Østerscatcher er typisk kortdistancemigranter. Ynglefugle fra South Carolina til Florida trækker generelt ikke, men vil forlade yngleområder for at slutte sig til lokale rasteflokke i den ikke-ynglesæson. Nordlige opdrættere flytter sydpå, sandsynligvis til det sydøstlige USA, til vinteren.
Den amerikanske østerscatcher har et vidt udbredt udbredelsesområde over hele verden, og de kan findes i USA, Cuba, Brasilien og Mexico. Disse fugle er den eneste art, der er hjemmehørende i Atlanterhavskysten i Nordamerika. De kan findes året rundt i dele af Caribien og Golfkysten.
Langs Atlanterhavskysten strækker de amerikanske østers yngleområder sig mellem Massachusetts og Florida. I Sydamerika forekommer denne art så langt sydpå som Chile og Argentina. De findes også lokalt på begge kyster i Mexico og Mellemamerika og på Galapagos-øerne.
Den amerikanske østersfanger er et almindeligt syn på klippe- og sandstrande, saltvandslaguner og vadehavet. Om vinteren er de mere koncentrerede i områder med rigelige fødekilder såsom rev, østerssenge eller muslingeflader. Under forårs- og efterårstræk kan disse fugle findes på skaldyrsenge, sandflader eller vadehavet. De begiver sig meget sjældent ind i landet.

Amerikanske østersfangere er opført som mindste bekymring på IUCNs rødliste. På trods af dette er amerikanske østersfangere i nogle stater opført som en art af bekymring på grund af lave og faldende bestande. De er sårbare over for tab af levesteder på grund af udvikling ved kysterne samt klimaændringer.
Disse fugle er også truet af forurening, sygdom og invasive arter, som kan påvirke tilgængeligheden af føde. Historisk set blev den amerikanske østers jaget til næsten udryddelse i det 19. århundrede for fjerdragt og æg. De er kommet sig betydeligt siden vedtagelsen af Migratory Bird Treaty Act i 1918.
Amerikanske østerspatruljere patruljerer strandene efter mad og er noget imødekommende. Selvom de er sky fugle, kommer de faktisk tæt på turisterne.
Den amerikanske østerskaster bliver forfanget af stinkdyr, vaskebjørne, storrygmåger, hejrer, krager og sildemåger. Men menneskelig forstyrrelse, huskatte , og tamhunde udgør sandsynligvis den største trussel mod amerikanske østersfangere.
Slægten Haematopus indeholder tolv arter af østers.

Den magellanske østersfanger findes i Argentina, Chile og Falklandsøerne i ferskvandssøer og sandede kysthabitater. Den har en længde på mellem 42 og 46 cm (17 og 18 tommer). Hannen vejer omkring 600 g (21 oz), og hunnen er lidt tungere.
Den ligner meget i udseende den amerikanske østers, men kan kendes på den gule ring af bare hud, der omgiver dens gule øje og de hvide sekundære fjer. Ingen andre arter af østers har disse to træk, og det er også den eneste New World-art, der har en sort snarere end en brun ryg.
Det er opført som mindste bekymring på IUCNs rødliste.
Den sortlige østersfanger findes i Argentina, Chile, Falklandsøerne og Peru og er en vagrant til Uruguay. Befolkningen anslås til 15.000 til 80.000 individer. Det er opført som mindste bekymring af IUCNs rødliste.
Den har en sort fjerdragt med en mørkebrun ryg og vinger. Den har hvide ben. Kønnene ligner hinanden i udseende. Dens mørke farve smelter sammen med farven på klipperne, som den går på, mens den fouragerer, og den trækker ikke opmærksomheden på sig selv.
Den sorte østersfanger findes på kystlinjen i det vestlige Nordamerika. Det spænder fra Aleutian Islands i Alaska til kysten af Baja California-halvøen. Det er den eneste art af østersfamilien over det meste af dens udbredelsesområde, og den overlapper lidt med den amerikanske østersfanger på kysten af Baja California. Den sorte østersfanger er en art af høj bevaringsmæssig bekymring i hele sit udbredelsesområde.
Den sorte strandskader er stor og helt sort. Ligesom den amerikanske østerscatcher har den en lys gul iris og en rød øjenring. Dens fjerdragt varierer lidt fra nord til syd og er mørkere længere mod nord.
Denne art forvilder sig ikke langt fra kyster og foretrækker stenede kystlinjer.

Den amerikanske østerscatcher er en udpræget stor fugl i arten med sort og hvid fjerdragt. Den kan variere i størrelse fra 42 til 52 cm (17-20 tommer) i længden. Det findes for det meste på Atlanterhavskysten i Nordamerika fra New England til det nordlige Florida, hvor det også findes på Golfkysten, Caribien og sydpå til Brasilien, Uruguay og Argentina. Det findes også i Stillehavskysten i Californien, Mexico, Mellemamerika, Peru og Chile.
Den amerikanske østersfanger ses mest på klippe- og sandstrande, saltvandslaguner og vadehavet. Den nuværende bestand af amerikanske østersfiskere anslås at være 43.000.
Den kanariske sorte strandskader, også kendt som den kanariske østersfanger eller De Kanariske Øer, er en nu uddød art af østers. Det er den eneste uddøde art af østers. Denne art var endemisk for Fuerteventura, Lanzarote og deres offshore-øer (Islote de Lobos og Chinijo-øgruppen) på De Kanariske Øer, Spanien.
De Kanariske Øers strandskader var af samme størrelse som dens slægtninge, de afrikanske og eurasiske strandskader, eller omkring 40-45 cm (omkring 16,5 tommer). Af udseende lignede den meget den afrikanske art og var for det meste sort med hvidlige undervinger.
Det menes at være forsvundet omkring 1940 efter en langvarig tilbagegang, der sandsynligvis startede i det 19. århundrede. Det blev officielt erklæret uddødt med offentliggørelsen af 1994 IUCN Red List.
Den afrikanske sorte strandskader, også kendt blot som den afrikanske strandskader, findes på fastlandets kyster og offshore-øer i det sydlige Afrika. Dens yngleområde strækker sig fra Lüderitz, Namibia til Mazeppa Bay, Eastern Cape, Sydafrika. Det har en befolkning på over 6.000.
Den afrikanske østersfanger er en stor strandskader, der måler 42 til 45 cm (17 til 18 tommer). Den er helt sort, bortset fra dens røde ben og røde næb. Kønnene ligner hinanden af udseende, dog er hunnerne større og har et lidt længere næb end hannerne.
Denne art har et kald, der ligner meget eurasiske østersfangere, men de har en anden farve, så de er nemme at skelne fra hinanden.

Den eurasiske østersfanger er også kendt som den almindelige brogede strandskader, eller palæarktisk strandskader, eller, i Europa, bare østers. Det er den mest udbredte af østersfangerne, med tre racer, der yngler i Vesteuropa, det centrale Eurosibirien, Kamchatka, Kina og Koreas vestkyst. Der forekommer ingen anden østersfang inden for dette område.
Denne art er en af de største vadefugle i sin region. Den er 40-45 cm (16-18 tommer) lang. De har en sort og hvid fjerdragt og røde ben. Den er let at identificere på himlen på grund af dens hvide pletter på vingerne og halen, ellers sort overside og hvid underside.
Den eurasiske østersfanger er opført som næsten truet på IUCNs rødliste.
Den brogede østersfanger er en vadefugl, der er hjemmehørende i Australien og almindeligvis findes på dens kystlinje. Den ligner den sydøske brogede østersfanger, der forekommer i New Zealand. Den har en sort og hvid fjerdragt, og når dens vinger er strakt ud, ses også en hvid vingestribe. Hanner og hunner ligner hinanden meget, men hannerne har normalt et kortere, bredere næb.

South Island-broget østersfanger, eller blot kendt som South Island-oystercatcher, er en af de to almindelige strandskader, der findes i New Zealand. Den yngler inde i landet på Sydøen, hvorefter størstedelen af befolkningen flytter til flodmundinger og havne på Nordøen. Dens navn mindes den tyske etnograf, naturforsker og koloniale opdagelsesrejsende Friedrich Hermann Otto Finsch.
Sydøens brogede østerscatcher er en stor fugl, op til 46 cm lang, og har en sort og hvid fjerdragt. Den adskiller sig fra den variable østerskaster ved en hvid lænd, mere hvid på vingen og en afgrænsningslinje af sort og hvid længere fremme på brystet. Den adskiller sig fra Australiens brogede østersfanger ved en længere næb og kortere ben, samt at den fremre afgrænsningslinje af hvid på ryggen er spids snarere end firkantet.
Chatham Island-oystercatcher, også kendt blot som Chatham-oystercatcher, findes i New Zealand sammen med den variable strandskader og South Island-broget østerskader. Den findes dog kun på Chatham-øerne, en øgruppe omkring 680 kilometer (420 mi) sydøst for New Zealand. Hver af de fire hovedøer har små ynglebestande.
Ligesom de variable østersfiskere og sydøerne har den også en sort og hvid fjerdragt, men den er lidt større med en længde på omkring 48 cm.
Chatham Island-oystercatcheren har en stabil bestand, selvom dens antal blev registreret så lavt som mellem 310 og 360 individer i 2006. IUCN vurderer Chatham-oystercatcheren som 'truet', og Department of Conservation som 'nationalt kritisk'.

Den variable østersfanger er en anden art af østers, der er endemisk for New Zealand. De ses ofte i par på kysten rundt omkring i New Zealand. Deres udbredelse omkring New Zealand er omkring det meste af kystlinjerne på Nord-, Syd- og Stewart-øerne og nogle offshore-øer med undtagelse af afsidesliggende øer ud for vestkysten. Deres foretrukne habitat er en bred vifte af kysthabitattyper, der varierer afhængigt af aktivitet og tilgængeligt habitat.
Navnet 'Variabel' refererer til den frontale fjerdragt, som spænder fra broget over plettet til helt sort. Deres orangerøde næb ligner en nåleform - tynd og lang - og bliver mørkere til en dyb rød farve i ynglesæsonen. Disse fugle kan variere i størrelse fra 42 til 47 cm i længden.
Denne art er opført som mindst bekymret af IUCNs rødliste. Der skønnes i øjeblikket at være mellem 4.000 og 5.000 individer i alt.
Den sodede østersfanger er endemisk for Australien og findes almindeligvis på dens kystlinje. Den foretrækker stenede kystlinjer, men vil lejlighedsvis også leve i flodmundinger. Dens lokale navn er sort rødnæb.
To underarter af sodet østers er anerkendt, den nominerede fra kysten i det sydlige Australien og underarten ophthalmicus fra det nordlige Australien. Den sydlige underart er større og tungere end den nordlige art.
Den sodede strandskader er stor og måler mellem 42 og 52 cm i længden. Den tungeste af alle østersfangere, den sodede østersfanger vejer op til 980 g (2,16 lb), i gennemsnit omkring 819 g (1,806 lb). De er helt sorte, bortset fra deres ben, næb og øjne.
Der anslås at være omkring 11.500 individer af sodet østers, 4.000 af den nominerede race og 7.500 af den nordlige race. De er opført som mindste bekymringer af IUCNs rødliste.
Tjek mere dyr, der begynder med bogstavet A